Jelenje 13. siječanj 2015.

Jelenje slavi svoju Grobnišćicu

Jelenje slavi svoju Grobnišćicu
“Naša Grobnišćica na Pantovčaku…” Tako je počinjalo devet od deset razgovora jučer u Jelenju, koje je, na kratko, postalo centar Hrvatske. 

Slavlje koje je počelo na dan izbora, nastavilo se već jutro nakon, a potrajalo je do dugo u sljedeću noć. Na bini su se mijenjali tamburaški sastav Veritas, grupa Trend, Jozefina… Satima su se pjevale grobničke pjesme, plesala potresuljka i nazdravljalo u čast djevojčice iz Lubarske, koja je izrasla u predsjednicu države. 

Razdragani mještani, okupljeni u centru Dražica, nisu skrivali emocije.  

“Ona je jedna divna, pametna osoba i more samo dobro delat, niš drugo. Sinoć kad san čul rezultati ja san plakal od sriće. Neka ju Bog čuva.”

“To j’ neč najlipše ča nan se j’ moglo dogodit. Tuliko smo sretni i puni emocij, rasplakali smo se.”

“Bila nan je prva suseda. Sretna san, uzbuđena, ča j’ takova ženska dospela na tako veli položaj.”

“Još ne moren verovat da j Grobnišćica predsjednica. Ona će neč napravit za ov naš kraj pa ona j’ naša.”

Najbolje od svega je što je, za razliku od ostatka Hrvatske, u Jelenju malo tko na izborne rezultate gledao kroz plave ili crvene naočale. Njihova je sumještanka postala prva hrvatska predsjednica i to je jedino važno.

Zbog vijesti da bi se Kolinda Grabar Kitarović, nova hrvatska predsjednica, mogla pojaviti na svom Grobniku novinarske ekipe tijekom dana su “stražarile” na svakom kutku Dražica. Tražilo se parkirno mjesto više, a pomogla nisu ni reportažna kola televizijskih ekipa, koje su se javljale s prepunog Trga Mlikarice. 

“Ovo j’ povijesti dan zbog toga ča j’ prvi put jedna žena postala predsjednica Republike Hrvatske, a isto tako j’ povijesni dan za Općinu Jelenje, aš je Grobnišćina, jedna mala sredina, dala jednu takovu osobu, ka j’ postala predsjednica. Inače naši judi si Kolindini uspjehi prate od kad je bila mala curica. Njeja generacija će vavik reć da j’ još va osnovnoj školi va semu bila izvrsna, najboja, prva… Tako da smo definitivno imeli vjeru va nju i nismo sumnjali da j’ baš ona ta ka more postat predsjednica Republike Hrvatske. Mi smo na našu Kolindu jako ponosni i ponosni smo ča će, osim ime Hrvatske, po svitu pronosit i imena Grobnišćine i Općine Jelenje. Već su dva dana pune novine i televizije Dražic i Općine Jelenji. Ne sumnjamo da ćemo bit i dalje ponosni na Kolindu,“ poručila je Ana Linić Faraguna, zamjenica načelnika Općine Jelenje.

Jedno je sigurno, zauvijek će ostati zapisano da je malo- veliko Jelenje, dalo prvu hrvatsku predsjednicu. Općina poznata po vrijednim ljudima, Grobničkom siru, Hahliću, Rječini, Gašparovu mlinu, od sada će biti poznata i kao dom prve predsjednice Republike Hrvatske.

U Jelenju više nikada ništa neće biti isto.