Jelenje 31. svibanj 2015.

Još sviti feral ki j’ pušćal sinjal

Još sviti feral ki j’ pušćal sinjal
Mlikarice su se vratile “kući”, na svoj trg u Dražicama, na kojem je jučer održano 6. izdanje manifestacije “Feral ki j’ pušćal sinjal”.

Na prepunom trgu u Jelenju, koji s ponosom nosi ime Trg Mlikarice, održana je tradicionalna manifestacija “Feral ki j’ pušćal sinjal”. A sinjal je, barem što se Grobničana tiče, neizbrisiv. Trag koji su mlikarice, svojim mukotrpnim radom i teškim životom, utkale u grobničku povijest, u Jelenju se pažljivo čuva. 

Ponekad i s trideset litara mlijeka u jednom su danu žene nerijetko prelazile više od dvadeset kilometara. Teškog se života danas mnoge nerado prisjećaju.

“Skoro da bin plakala tako mi nikako teško pride. Sakako nan je bilo kad smo hodile v Reku. Smo hodile po sakakoven vremenu, a morale smo poć, od tega se j živelo,” rekla nam je Marija Marčelja s Viškova, koju manifestacija, koja slavi sjećanje na mlikarice, uvijek razveseli. “Nismo se temu nikad nadale,” poručila je. 

Uz Mariju je posebna gošća ovogodišnjeg, 6. “Ferala ki j’ pušćal sinjal” bila i Darinka Brnja. 

“Jako j’ lipo, saki put san bila. Judi dojdu zabave se, baš je dobro,” rekla je vrijedna mlikarica, koja, iako više ne nosi mlijeko, još uvijek radi. “Dela j’ vavik, sad imamo četiri koze. Sir, mliko i skutu prodavan, ma ne znan do kad,“ rekla je Darinka Brnja. 
 
Bogat cjelodnevni program

Bogat ovogodišnji program počeo je u jutarnjim satima, uz nastup Zumbe Eli. Jelenski su osnovnoškolci potom pokazali kako su se igrali naši stari, a posebno je zanimanje pobudila edukativna radionica “Kao prvo zagonetno drvo”, u sklopu koje su najmlađi učili kako od prirodnih materijala izraditi igračke. Umirovljenici su dan proveli uz briškulu i trešetu, a dinamično je bilo i u kuglani. Izostala nije ni sajamska ponuda autohtonih proizvoda.

Zabavni je program u popodnevnim satima nastupom otvorila Lea Čaval, a svoj je doprinos dala i škola stranih jezika Positivum. Atraktivnim su nastupima svoj doprinos dali i članovi plesne skupine Flash Dance Unit.

U sklopu manifestacije podijeljene su i općinske nagrade. Anas Sharbini, Klara Klić i Školsko sportsko društvo Jelen dobili su priznanja za najbolje sportaše, a Vera Tomas za najbolju studenticu. Posebno priznanje za ostvarene iznimne rezultate u jahanju za osobe s invaliditetom dodijeljeno je Dinku Juretiću.

No, sve spomenuto bilo je tek uvod u veliko finale, svečanu priredbu i dolazak mlikarica na prepuni trg u Dražicama. 

Nakon što su na trg stigle zvijezde dana program se nastavio igrokazom Mlikarica, Petre Mavrinac i nastupom Petre Zoretić na saksofonu. U programu, koji je vodio Mario Lipovšek Battifiaca, između ostalih je nastupila i klapa Mistrage.
 
Poseban gost Tomislav Špiček

Nastavljena je i tradicija podjele štrudela, a “jelovnik” je upotpunio posebni gost Tomislav Špiček, koji je pripremao palačinke. Špiček je ujedno bio i na čelu tročlanog žirija, koji je birao najbolje kolače, koje su ispekli mještani. Birao se je dakako „Naj mliječni kolač“.

“Prvi put sam u Dražicama. Od prvog trena dočekali ste me s tolikom toplinom. Dosta putujem i uvijek mi je drago kad vidim ovako nešto. Svaka čast na ovom što vi tu imate. Čuvate tradiciju, a vidim da ima i puno djece, što me posebno raduje,” naglasio je Špiček.

Što se natjecanja tiče najboljim kolačem proglašene su Mliječne kocke Sanje Čaval, drugo mjesto osvojila je Marija Brozović s kolačem od sira, a treće Vesna Jakšić s tortom Feral ki j’ pušćal sinjal. Utješnu nagradu dobila je orihnjača Ivoslave Zaharija.
 
Ali su “grdo” obučene

Održana je i modna revija “Kako j’ bilo prvi, kako j’ sad”, koja je na zanimljiv način spojila prošlost i sadašnjost. I dok su one mlađe razveselili nešto oskudnije odjeveni modeli, mlikarice su samo prokomentirale “Ali su se grdo obukle…”, što je dakako u publici izazvalo salve smijeha.

Tijekom dana razgledati su se mogle i dvije izložbe: “Figure tradicijskih maski Europe” te “Nismo pozabili naše mlikarice”.

Na dan posvećen mlikaricama, koji zajedničkim snagama organiziraju Općina Jelenje i Turistička zajednica Općine Jelenje, Grobničani su posebno ponosni iz mnogo razloga. 

“Ni bez veze ovaj centralni dražički trg- Trg Mlikarice. Težak život, muka žrtva, to su bile naše mlikarice,” poručio je općinski načelnik Ervin Radetić.

“Ova manifestacija za Jelenje znači jako puno zato ča smo mi kraj ki se prepoznaje po mlikaricami, meni j drago da j baš Općina Jelenje pokrenula tu inicijativu da se sačuva tradicija i spomen na mlikarice,”naglasila je zamjenica načelnika Ana Linić Faraguna. 

A manifestacija bi, ako se ostvare želje organizatora, u budućnosti mogla dobiti predznak višednevna. Po svemu viđenom mještani neće imati ništa protiv, a mlikarice, koje su za Grobničane mnogo više od vrijednih žena, koje su se žrtvovale kako bi prehranile obitelji, to su sigurno zaslužile…
 
Thompson za kraj

Dan u kojem događanja nije nedostajalo završen je koncertom Marka Perkovića Thompsona na stadionu NK Rječine. Koncertom u organizaciji braniteljskih udruga naše županije obilježeno je 25. godina od kad je u Dražicama održana središnja županijska proslava u čast konstituiranja prvoga demokratski izabranog višestranačkog Hrvatskog sabora.