Jelenje 15. kolovoz 2015.

Kolbova u novoj crkvi

Kolbova u novoj crkvi
Čuvarica Grobničkog polja, crkva sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, dan nakon posvećenja dočekala je blagdan sveca čije ime s ponosom nosi. 
 
I drugog dana, otkako je širom otvorila svoja vrata, podhumska je crkva bila prepuna vjernika. 
 
Svetu misu na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea predvodio je umirovljeni biskup porečko- pulski mons. Ivan Milovan.
 
“Čestitam župi, svima vama, na ovom novom crkvenom zdanju, koje postaje dom Bogu, zajednice vjernika, okupljalište za vjernike, koji će se ovdje jačati na putu vjere, hraniti se Biblijom, Svetim pismom i euharistijom, okupljajući se na misnim slavljima. Zahvalan sam župniku, vlč. Milardoviću, na pozivu. Drago mi je što sam mogao doći da budem s vama i da nešto od ovih lijepih dana i svečanosti, koje se događaju ovdje i ja osjetim. S druge strane Učke, s Istarskog poluotoka, donosim pozdrave naših vjernika, zajedno se radujemo ovoj novosti u vašoj župi. Vjerujem da će to biti nešto što će mnogo značiti za budućnost ovog kraja i vjeru ovog naroda,” poručio je mons. Ivan Milovan.
 
Biskup porečko- pulski još se jednom prisjetio sv. Maksimilijana Kolbea, njegovog života i tragične smrti u logoru Auschwitz, u kojem je svoj život nesebično dao za život jednog logoraša, oca šestero djece.
 
“Mučeništvo Maksimilijana Kolbea, to divno predanje za brata čovjeka, bilo je samo kruna njegova života, koji je bio potpuno predan Bogu u velikom zalaganju za širenje evanđelja, za činjenje dobra,” naglasio je biskup porečko- pulski. 
 
No, prisjetio se mons. Ivan Milovan i brojnih, nedužnih podhumskih žrtava, mještana koji su, 1942. godine, stradali od ruke talijanskog okupatora.
 
Proslava Kolbove u večernjim se satima nastavila uz druženje i grupu Mustafi.