Jelenje 30. lipanj 2016.

Legitimacija srebrna

Legitimacija srebrna
Na skupštini Matice hrvatske, održanoj u Sinju, na kojoj je sudjelovalo oko 130 ogranaka, ogranak Matice hrvatske u Jelenju dobio je Srebrnu povelju za izdavaštvo, točnije za knjigu Korine Juretić- Legitimacija.

Skupština Matice hrvatske održava se svake dvije godine u različitim dijelovima Hrvatske, kako bi se Matica promovirala diljem zemlje. Ovogodišnja skupština tako je održana u Sinju.

Matica svake dvije godine, između ostalog, nagrađuje i najuspješnije ogranke za izdavačke aktivnosti. Ove su godini dodijeljene 22 povelje, od čega 14 zlatnih i 8 srebrnih. Jedno je srebro završilo u Jelenju zahvaljujući Legitimaciji Korine Juretić, knjizi napisanoj na grobničkoj čakavštini.

Članove Matice hrvatske - ogranka u Jelenju, predvođene predsjednikom Ivoslavom Banom i autoricom Korinom Juretić , tim je povodom primio općinski načelnik Ervin Radetić.


Ogranak u Jelenju među elitom

“Nisam se nadala nagradi. Zvali su nas da dođemo, kako bi predstavljali ogranak u Jelenju. Nisu mi htjeli reći da sam dobila nagradu. Samo su prozvali ogranak Matice hrvatske u Jelenju za knjigu Legitimacija. Bili smo ugodno iznenađeni,” rekla je autorica Korina Juretić.

“Ušli smo u elitu, među najuspješnije ogranke,” ponosno se nadovezao Ivoslav Ban, predsjednik Matice hrvatske - ogranka u Jelenju.

Načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i obećao daljnju podršku Matici hrvatske - ogranku u Jelenju.
 
Legitimacija uskoro i na CD-u

Najavljeno je i skoro audio izdanje Legitimacije, koje će na taj način dodatno pomoći očuvanju grobničke čakavštine.

Inače, Matica hrvatska sljedeće godine slavi 175. rođendan. Jelenski ogranak jedan je od svega desetak ogranaka u našoj županiji. Star je tek tri godine, broji trideset i pet članova, koji već postižu značajne rezultate.