Jelenje 28. rujan 2015.

Mala općina za velike stvari

Mala općina za velike stvari
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Domu kulture u Dražicama obilježen je Dan Općine Jelenje. Sjednici su prisustvovali predstavnici Primorsko- goranske županije, okolnih gradova i općina te brojni mještani.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća, u dvorani ukrašenoj umjetninama iz novootvorene Artoteke Grobnik, otvorila je petnaestogodišnja saksofonistica Petra Zoretić. 

Nakon minute šutnje za poginule hrvatske branitelje nazočnima se obratio predsjednik Općinskog vijeća Općine Jelenje Nikica Maravić, koji je zahvalio vijećnicima koji dolaze na sjednice, spomenuvši nekoliko bitnih odluka vijeća. 

Općinski načelnik Ervin Radetić iskoristio je priliku za osvrt na proteklih godinu dana. U svom se pozdravnom govoru s ponosom prisjetio uspjeha trenutno najpoznatije Grobničanke, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. 

“Zahvaljujući predsjednici Republike Hrvatske naša je mala općina dobila posebno mjesto u novijoj hrvatskoj povijesti,” naglasio je Radetić.
 
Radovi na školi početkom 2017. 

Radetić se osvrnuo i na ključne općinske projekte, izdvojivši dogradnju i rekonstrukciju školske zgrade u Dražicama. 

“Svrha projekta je osigurati našim osnovnoškolcima primjerene uvjete za školovanje. Procjenjujemo da bi građevinski radovi mogli početi već početkom 2017. godine,” poručio je načelnik Općine Jelenje.
 
Hospicij i zdravstvena stanica

Kao drugi strateški projekt Radetić je izdvojio uređenje hospicija u zgradi stare škole u Jelenju. Treći ključni općinski projekt je obnova i nadogradnja zdravstvene stanice u Dražicama.

“Oba projekta znatno će poboljšati i unaprijediti medicinski standard u općini Jelenje i proširiti lepezu zdravstvenih usluga za naše najugroženije mještane, bolesne, stare i nemoćne,” rekao je Radetić.
 
Groblje do Svih svetih

Načelnik Općine Jelenje spomenuo je i uređenje mjesnog groblja u Jelenju, koje bi trebalo biti završeno do blagdana Svih svetih. Radetić je zahvalio svim mještanima koji u ovo teško vrijeme donacijama pomažu općinski proračun, posebno je spomenuo upravo uplate koje su namijenjene uređenju groblja, kao i one za učenike slabijeg imovinskog stanja. 

Od ostalih projekata načelnik je spomenuo geodetsku izmjeru općine, koja bi trebala biti završena do kraja godine te katalogizaciju općinskog vlasništva. Naveo je i niz manjih projekata poput uređenja općinskih zgrada i osiguravanje imovine. Spomenut je i značajan napredak na području socijale. Naime, za četiri generacije osnovnoškolaca osigurani su besplatni udžbenici, a prvašići su dobili i bon od 500 kuna. Zaboravljeni nisu ni umirovljenici koje Općina daruje za božićne i uskrsne blagdane. Povećan je minimalni prihodovni cenzus za pomoći iz općinskog proračuna, kao i naknada za novorođenčad, a tu su i stipendije za uspješne studente, koje su izjednačene s državnima i iznose 1200 kuna mjesečno. 
 
Zahvala mještanima

“Pred nama je važan zadatak, trebamo pronaći novčana sredstva za pomoć srednjoškolcima, a razmišljamo i o povećanju budžeta za obitelji s troje i više djece,” najavio je Radetić i nastavio “Mi smo mala općina s malim proračunom ali smo u ove dvije i pol godine mandata dokazali da se i u takvim okolnostima, uz pažljivo planiranje investicija i kontrolu troškova, mogu učiniti velike stvari,” zaključio je načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić te zahvalio svim zaposlenicima, ali i mještanima koji pomažu rad Općine. 
 
Čestitke brojnih gostiju

U ime Primorsko- goranske županije okupljenima se obratio i čestitao Dan Općine predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, koji je u Dražice došao s dobrim vijestima.

“Planiramo sjednicu Županijske skupštine 29. listopada, gdje smo u rebalansu planirali 200 tisuća kuna za idejni projekt preuređenja i proširenja vaše škole,” poručio je Fabijanić.

Sjednici su prisustvovali i brojni predstavnici okolnih gradova i općina, a u njihovo ime nazočnima se obratio i čestitao Dan Općine saborski zastupnik i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. 
 
Predsjednička čestitka Općini Jelenje

Iako zbog obveza nije mogla biti među gostima, među čestitarima se našla i prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Vaša općina dio je naše drage Grobnišćine, za koju sam posebno vezana uspomenama svojega djetinjstva i mladosti. Uvijek ću rado posjetiti Jelenje i druga općinska mjesta, kraj čestitih i vrijednih ljudi, koji čuvaju baštinu i unaprjeđuju svoj zavičaj. Uvjerena sam da će skora budućnost vašoj općini, kao i cijeloj Hrvatskoj donijeti razvojne investicije, koje će dati novi zamah održivom razvoju i omogućiti svima, posebice mladima, životnu sigurnost i perspektivu. Vjerujem da ćete i ovogodišnju Mihoju svečano proslaviti raznovrsnim događajima,” poručila je predsjednica Republike Hrvatske i čestitala Dan Općine i blagdan sv. Mihovila, zaštitnika jelenske župe.
 
Nagrada za životno djelo Josipu Siliću

Na samom kraju svečane sjednice podijeljene su općinske nagrade i priznanja za 2015. godinu.

Nagrada za najuređeniju okućnicu dodijeljena je Mileni i Milivoju Banu. Drugo mjesto osvojila je Ines Ban, a treće Dina Buneta. Nagrađeni su i vlasnici najuređenijeg balkona ili terase, a to je obitelj Vlaše.

Nagradu za najboljeg srednjoškolca osvojila je Paula Radetić, a nagradu namijenjenu uspjehu pojedinca Sandra Ban.

Župni zbor sv. Mihovila dobitnik je nagrade kolektivu za doprinos ukupnom razvoju Općine Jelenje. 

Počasnom građankom proglašena je umirovljena sveučilišna profesorica Iva Lukežić.

Najvrjednija nagrada, ona za životno djelo, dodijeljena je uglednom hrvatskom jezikoslovcu i profesoru Josipu Siliću, koji se u ime svih nagrađenih zahvalio Općini Jelenje, ali i iznio zanimljiv prijedlog. 
 
Čakavski jezik u osnovnim školama

“Nedavno sam objavio raspravu u kojoj sam se poslužio teorijsko- metodološkom problematikom i došao do zaključka da je narječje jezik. To znači da je čakavština jezik. Predlažem Općini Jelenje da organizira simpozij na kojem bi se raspravljalo o tome, kao i da, kad čakavsko narječje pretvorimo u čakavski jezik, isti uvede u škole kao nastavni predmet,” poručio je Silić i zaslužio pljesak okupljenih. 

Da večer u Dražicama ne prođe bez pjesme pobrinuo se poznati bračni i glazbeni par Zorica Kondža i Joško Banov.