Jelenje 21. ožujak 2015.

Mali znak pažnje velikom čovjeku

Mali znak pažnje velikom čovjeku
Vrijeme prolazi. No, mnoga sjećanja ne blijede. Jedno od njih svakako je ono na graditelja i obnovitelja crkava, svećenika, ali prije svega velikog čovjeka, msgr. Josipa Šimca. 

Josip Šimac rođen je u Jelenju 2. srpnja 1939. godine. Pohađao je Biskupsko sjemenište i Visoku bogoslovnu školu u Pazinu, a studij je nastavio u Zagrebu, na Katoličkom Bogoslovnom fakultetu. Diplomirao je 1966. godine. Poslijediplomski i doktorski studij pohađao je u Rimu. Zaređen je 29. lipnja 1965. godine. 

Bio je profesor na Teologiji u Rijeci, župnik u Svetom Jurju, Lukovu Otočkom, Rukavcu, Matuljima i Volovskom, u kojem je proveo više od tri desetljeća. Također bio je i dekan opatijskog dekanata, kanonik Riječke prvostolne crkve, predstojnik Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije…

Msgr. Josip Šimac preminuo je 14. rujna 2013. godine, a pokopan je u svom Jelenju, tri dana kasnije. No, Grobničani svog “plovana” nisu zaboravili. U Domu kulture u Dražicama održan je skup “Va spomen plovanu Josipu Šimcu”. 

“Odajemo počast monsinjoru Josipu Šimcu, koji je rodom iz Jelenja. Dugo godina bio je župnik u Voloskom i nakon što je umirovljen 2010. godine želio se vratiti na Jelenje. Nažalost bolest ga je u tome spriječila. Ovaj skup organizira Ogranak Matice hrvatske u Jelenju, koji je osnovan na poticaj monsinjora Šimca. Ovo je samo jedan mali znak pažnje prema jednom velikom čovjeku, koji se, između ostalog, zalagao za koncilske smjernice, za laikat u Crkvi i veći utjecaj vjernika na crkveni život,” naglasio je na skupu povjesničar i novinar Goran Moravček.

Šimac je dubok trag ostavio u svim župama u kojima je služio, pogotovo u Župi sv. Ane u Voloskom, u kojem je proveo velik dio svog života i dočekao mirovinu.

“Dubok trag nije ostavio samo u Voloskom, već i u Svetome Jurju, Lukovom Otočkom, ostavio ga je i u Rukavcu, gdje je obnovio crkvu sv. Luke. Msgr. Šimac bio je ugledan i omiljen među narodom to se vidi i danas, nakon njegove smrti. Okupili smo se da, na blagdan Svetog Josipa, izrazimo poštovanje prema njegovom životu i djelu,” zaključio je Moravček, inače veliki prijatelj pokojnog Josipa Šimca.

U spomen na Josipa Šimca, uz povjesničara i novinara Gorana Moravčeka, u Domu kulture u Jelenju govorila je i Korina Juretić, a nastupila je i Ženska vokalna skupina KUD-a Zvir.