Jelenje 18. siječanj 2015.

Jelenje u znaku maškara

Jelenje u znaku maškara
Na Antonju, 17. siječnja, u općini Jelenje i ove je godine tradicionalno započeo mesopust,  peto, najveselije godišnje doba. Maškare su zavladale, a službena primopredaja općinskih ključeva upriličena je u Domu kulture u Dražicama. Ana Linić Faraguna, zamjenica općinskoga načelnika predala je ključ Laszlu Vargi, meštru „Jelenskih maškar“, poželjevši novim vlastodršcima mnogo uspjeha, a istodobno izrazivši nadu da će dobro čuvati općinu i narednih pet tjedana činiti sve da zabave i oraspolože mještane.
 
U Dražicama i maškarani tanci

Ove se godine u Domu kulture u Dražicama održavaju i maškarani tanci čiji su organizatori „Jelenske maškare“, uz potporu Općine Jelenje i Turističke zajednice Općine Jelenje, a tijekom pet maškaranih subota vesele maškare zabavljat će domaće snage – grupa „Aurora“. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan. „Jelenske maškare“ pobrinule su se i za bogatu tombolu. Svatko tko kupi barem jedan listić (cijena je 10 kuna), može se nadati vrijednom dobitku. Organizatori su, naime, osigurali 50-ak nagrada, među kojima su i laptop, tablet, pekač za kruh te druge vrijedne nagrade. Izvlačenje dobitnika maškarane tombole bit će 18. veljače u „Lovačkome rogu“ u Jelenju.
 
Pustić Mate optužen i „u pritvoru“

Uoči preuzimanja vlasti, tijekom poslijepodneva „Jelenske maškare“ tradicionalno su se okupile u Jelenju, na Ravni. Okupljanje nije omela čak ni jaka tuča, niti bujice vode koje su se slijevale cestom jer razlog okupljanja bio je iznimno važan. Trebalo je, naime, pročitati optužnicu, adresiranu na staroga „znanca“ – pustića Mateta.

Na temelju prikupljenih informacija, PN USKOK (Pusna Nacionalna Udruga za Suzbijanje Korupcije u Organiziranom Kriminalu), podigla je optužnicu kojom je pustić Mate završio u pritvoru, točnije na stupu srama i to na 30 dana, kako ne bi utjecao na svjedoke.

Optužnicom ga se tereti da je odgovoran „ča Kolinda ni pobijedila već va prvon krugu, ča j' padal daž kad je došla va Dražice, ča recesija još ni prošla, ča kumadori prošlo leto nisu rodili, ča se j' zrušila cesta čez Jarki, ča crikva va Pohumu još ni gotova, ča mladi danas ne znaju niš drugo leh na mobitelu viset, ča va Jelenju ni oštarije va koj se more popit kafe i kartat, ča maškare traju leh pet šeteman, ča „Jelenske maškare“ ni nakon 20 let još nimaju svoj prostor, ča j' zaprt „Jaz“, ča se pušća techno glazbe pu „Grge“ i narodna glazba va „Kafetariji“…

Od ovako teških optužbi pustić Mate, pretpostavlja se, teško će se obraniti. No, sve će biti jasnije 18. veljače, kada će se odlučivati o njegovoj sudbini.