Jelenje 24. lipanj 2022. Izvor: TZO Jelenje

Nakon dvije godine vraća se “Festival palente i sira”

Nakon dvije godine vraća se “Festival palente i sira”
Kuhanje počinje u 15 sati, a veliko finale i “stresanje” pola tone palente kompirice dizalicom na drveni “taruj” očekuje se oko 20 sati 

Manifestaciju koja njeguje tradicijsku ruralnu gastronomiju i kao takva je više puta osvojila priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, organiziraju dvije grobničke Općine. Neparnih se godina organizira u Čavlima, a parnih u Jelenju. Ove godine fešta se tako na Trgu mlikarice u centru Dražica, u subotu 25. lipnja.

Udruga Palentar uz pomoć vrijednih jelenskih umirovljenika kreće kuhati u 15 sati, a veliko finale i “stresanje” pola tone palente kompirice dizalicom na drveni “taruj” očekuje se oko 20 sati. 


Važno je napomenuti da ova dizalica nije neki serijski proizvod, već je za ovu namjenu projektirana od strane pok. Stanislava Valića te je pod njegovim nadzorom izrađena u tvrtki "Kraning" d.o.o, koja je ove godine izvršila besplatan servis i remont, u znak sjećanja na pokojnog djelatnika. 

Nadalje, od 18 sati svoj dolazak najavilo je 20 izlagača, OPG- ova i kućnih radinosti s bogatom i raznolikom ponudom, a po prvi put Grobničani će ugostiti“Zeleni Kastav” i 23 izlagača poznatih po ekološkom, biodinamičkom i organskom uzgoju.

U međuvremenu posjetitelje će razveseliti pjesme vokalne skupine KUD- a Zvir, nastup malih plesača plesnog centra Sirius i zvuci harmonike harmonikaškog centra Fortissimo iz Grižana. 

“Po muki se poznaju junaki”… za Macolu

Ovogodišnji moto festivala “Po muki se poznaju junaki” dvojakog je značenja, ovisno čita li se na književnom hrvatskom ili čakavštini. Koliko god “muke” pojeli (kukuruznog brašna za palentu) i postali snažni poput junaka, pravi junaci prepoznaju nečiju muku i pruže ruku pomoći. 

Upravo zato organizatori su se pridružili humanitarnoj akciji koju je udruga Koga briga pokrenula za Grobničana Dalibora Marušića, svima znanog DJ- a Macolu. U zamjenu za kupljeni bon, guštat će se u okusima palente kompirice i grobničkog sira, a svaki će zalogaj biti ukusniji, znajući da prikupljene kune odlaze Macoli na račun.

Voditelji Festivala su Frenki Fućak i Dražen Turina- Šajeta, a vrhunac zabave je nastup popularnog Ivana Zaka i grupe Aurora, koji će potrajati do dugo u grobničku noć.