Jelenje 24. travanj 2015.

Noć knjige u OŠ Jelenje

Noć knjige u OŠ Jelenje
I ove godine, 23. travnja, u Hrvatskoj se održala „Noć knjige“, manifestacija koja afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a prvi put toj se hvalevrijednoj akciji pridružila i OŠ Jelenje-Dražice.
 
Pedesetak učenika sudjelovalo je u bogato osmišljenom programu koji je počeo predavanjem gošće iz Zagreba – profesorice Dinke Juričić pod nazivom „Zašto je čitanje fora?“. Tijekom iznimno zanimljivoga predavanja, učenicima, a i njihovim roditeljima, prenijete su poruke o važnosti čitanje jer onaj tko čita, bolje razumije sebe i druge, uči razmišljati, razvija maštu, lakše se sporazumijeva s drugim ljudima, ljepše se izražava, bolje uočava ljepote oko sebe i uživa u njima.
 
Nakon predavanja i kratkog igrokaza koji su izveli učenici, uslijedile su radionice, a sudionicima su ponuđeni različiti sadržaji: Stripaonica, Čitajmo prvašićima!, Pričajmo priču i stvarajmo slikopriču! Parlaonica: Lektira (ni)je bauk!, Kreativno pisanje i Brzo čitanje. Radionice su trajale dva školska sata, nakon čega su se svi sudionici „Noći knjige“ ponovno okupili u školskoj dvorani i predstavili svoje radove, a najkreativniji su i nagrađeni.
 
Potporu sudionicima ove poučne manifestacije došla je iskazati i Ana Linić Faraguna, zamjenica načelnika Općine Jelenje koja u školu nije došla praznih ruku, već s vrtnim kolicima punim knjiga, točnije novim izdanjem Hrvatske opće enciklopedije. Zamjenica načelnika ujedno je izrazila zadovoljstvo što je ove godine „Noć knjige“ održana i u općini Jelenje. – Danas govorimo o ljubavi prema knjizi koju su i meni usadile moje profesorice hrvatskoga jezika, Branka Šporer i Valerija Valentin, i to baš u ovoj osnovnoj školi. – Zahvaljujući tome, pročitala sam dosta knjiga i to me, smatram, oplemenilo, a nadam se da ćete i vi imati slična iskustva s knjigama. Nadam se da ste ove školske godine pažljivo čitali i udžbenike koje vam je Općina darovala na početku školske godine i da ste ih sačuvali, kako bi ih mogli koristiti i sljedeći naraštaji učenika. Isto se tako nadam da će vam u vašem školovanju pomoći i Opća enciklopedija koju sam vam danas donijela kao dar Općine Jelenje i da ćete u njoj pronaći mnoge interesantne sadržaje, rekla je Linić Faraguna te svim učenicima zaželjela da školsku godinu uspješno privedu kraju.
 
Naposljetku podsjetimo da se u Hrvatskoj „Noć knjige“ održava od 2012. godine i to na Svjetski dan knjige i autorskih prava – 23. travnja. Program obilježavanja „Noći knjige“ ove godine podupro je i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.
 
Izvor: Općina Jelenje