Jelenje 17. kolovoz 2016.

Obilježen blagdan sv. Roka

Obilježen blagdan sv. Roka
Unatoč velikom pljusku koji je potrajao sve do početka večernje mise na otvorenom, mnogi su se vjernici, tradicionalno, okupili na mjesnome groblju u Jelenju kako bi ispred kapelice posvećene upravo tom svecu, zaštitniku bolnica i bolesnika te zaštitniku od zaraznih bolesti, obilježili Rokovu.
 
Misno slavlje predvodio je vlč. Marko Šarić, župnik Kukuljanova i Škrljeva. Kao što je mons. Devčić na misnome slavlju prije tri dana, upriličenom u povodu prve obljetnice posvete crkve u Podhumu, pozvao vjernike na jačanje vjere, tako je i vlč. Šarić upozorio vjernike na pojave kojima suvremeni način života ugrožava tradicionalne kršćanske vrijednosti i vjerovanja. 
 
“Sveti Rok popularan je svetac koji se slavi u mnogim župama naše domovine. Naši su ga preci uzeli kao zagovornika za kojega su vjerovali da će im pomoći od kuge koja je u to vrijeme harala. Vjerovali su naši preci da je život bez Boga težak pa su odlučno davali zavjete Bogu da ih čuva od svih vrsta zala. Naši su nam preci ostavili u baštinu istinsku vjeru u Gospodina. Pitajmo se jesmo li mi čuvari te kršćanske baštine ili smo oni koji će je lako rasprodati i na nju zaboraviti. Čini se da sve više zaboravljamo naše kršćanske temelje na kojima je izgrađena i naša domovina, čak ih se ponekad i sramimo, da nas ne bi prozvali nazadnima. Iako se izvana čini da čuvamo našu tradiciju, zapitajmo se da li tako i živimo jer često se priklanjamo samoprozvanim iscjeliteljima i ‘prodavačima magle’. Je li to način da čuvamo ono što su nam preci ostavili u baštinu? Nije li vrijeme da se trgnemo iz vjerničkog zimskog sna,” zapitao je vlč. Šarić te dodao “Nije dovoljno moliti se Mariji, već je i nasljedovati, baš kao što je to na proslavi Vele Gospe na Trsatu rekao nadbiskup Devčić. Pozvani smo očuvati svetost i dostojanstvo  naših obitelji, pozvani smo vratiti vjeru u naše obitelji, vratiti zajedničku molitvu u naše obitelji, pozvani smo sve svoje suze i patnje stavljati pred Gospodina. Ne dopustimo da se na našoj generaciji prekine istinsko življenje kršćanstva. Budimo ponosni na našu svetu vjeru i našu domovinu Hrvatsku. Istodobno, prisjetimo se svih pokojnih, a posebno naših branitelja, kojima molitvama zahvaljujemo i iskazujemo poštovanje. Neka nam u očuvanju naše vjere i drage domovine pomogne zagovor sv. Roka i Blažene Djevice Marije.”
 
Naposljetku dodajmo da je proslava blagdana sv. Roka, također tradicionalno, upotpunjena i zabavnim programom. U Zoretićima je na boćarskome jogu upriličena cjelovečernja zabava uz grupu “Mastersi“.