Jelenje 20. rujan 2019.

Otvorena obnovljena Zdravstvena stanica u Dražicama

Otvorena obnovljena Zdravstvena stanica u Dražicama

Svečanim programom i simboličnim rezanjem vrpce danas je, povodom blagdana sv. Mihovila, zaštitnika jelenjske župe i Općine Jelenje, otvorena novouređena Zdravstvena stanica u Dražicama, u kojoj su završeni temeljni radovi na unutarnjoj rekonstrukciji i energetskoj obnovi. 

Novouređenu Zdravstvenu stanicu u Dražicama svečano su otvorili župan Zlatko Komadina i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.


Radi se o kapitalnom projektu Općine Jelenje, u kojem je Primorsko- goranska županija uz Općinu, sudjelovala s najvećim udjelom u financiranju investicije. Ukupna investicija vrijedna je gotovo 1 milijun i 900 tisuća kuna. Glavni investitor je Općina Jelenje, a svojim donacijama projekt je podržala Primorsko -goranska županija s 500 tisuća kuna, kao i Ministarstvo hrvatskih branitelja s 86 tisuća kuna te FZOEU sa 276.000,00 kn- kroz Europski fond za regionalni razvoj Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.” To su ujedno i prva sredstva stigla iz EU fondova u Općinu Jelenje.


“Glavne proračunske djelatnosti i težina ulaganja gledajući proračun Primorsko- goranske županije upravo je u zdravstvu i školstvu. Svjedoci ste da se baš u Općini Jelenje u neposrednoj blizini rekonstruira i dograđuje škola s novom sportskom dvoranom, jer važno je brinuti za naše najmlađe i za zdravlje našeg stanovništva. Unatoč složenim okolnostima u smislu reformi poreznog sustava našli smo snage pomoći Općini Jelenje. Nadam se da će ovdje imati sjajne uvjete prije svega naši pacijenti i zaposlenici, a na naš Dom zdravlja i Primorsko-goransku županiju uvijek možete računati kao i do sada“, rekao je Komadina na otvorenju.


“Kao što možete vidjeti objekt smo temeljito uredili i sad konačno imamo primjerene uvjete u zgradi staroj 40 godina i drago mi je da smo zajedno s Primorsko- goranskom županijom završili naš kapitalni projekt. Projekt unutarnjeg i vanjskog uređenja započeo je krajem prošle godine te su izvedeni brojni komunalni zahvati. Unutarnje uređenje uključivalo je novi namještaj, podove, zidove, elektroinstalacije, vrata, sanitarni čvor, dio stolarije, odnosno sve ono što je bilo potrebito našim mještanima, kao i mještanima okolnih općina koji dolaze u naš kraj. Uspjeh je još veći pošto smo za vanjsku obnovu ambulante povukli sredstva iz EU fondova. Zaista stvaramo i gradimo nove vrijednosti za buduće naraštaje. Veselim se budućim projektima, a danas uživajmo u otvorenju nove zdravstvene stanice koja će biti u službi svih nas koji živimo na području našeg Jelenja”, rekao je Marčelja.


Projekt je završen u nešto više od  9 mjeseci. Obnovila se fasada, krov i ugrađena je nova kotlovnica pa se tako, osim vizualnog izgleda, poboljšala i energetska učinkovitost objekta. Uz sam objekt proširen je i postojeći parking.

Cilj projekta bio je riješiti problem neučinkovitog gospodarenja energijom zgrade Zdravstvene stanice što je rezultiralo velikim gubitkom topline i visokom potrošnjom energije tijekom cijele godine te otežavalo obavljanje zdravstvene djelatnosti. Energetski razred zgrade bio je “E”, a nakon provedbe mjera energetske učinkovitosti, projektirani energetski razred zgrade je “C”.


Ugradnjom slojeva toplinske izolacije i prelaskom na učinkovitiji izvor grijanja, postići će se učinkovitije gospodarenje energijom, odnosno ušteda u potrebnoj godišnjoj energiji za grijanje od 57,08 % i godišnjoj potrošnji primarne energije od 76,27%. Zamjenom postojećeg kotla na lož ulje kotlom na biomasu (pelete), smanjit će se troškovi grijanja u svrhu promicanja obnovljivih izvora energije.


Županija je osigurala sredstva u ukupnom iznosu od 500.000,00 kn. Radovi se odnose na rekonstrukciju unutarnjeg prostora Zdravstvene stanice, ukupne površine 387 kvadrata, a koji se sastoji od prostora za pregled bolesnika- 4 liječničke ordinacije, radnog prostora medicinskih sestara- 2 previjališta, prostora za medicinsku dokumentaciju- 2 kartoteke i zajedničke prostorije (čekaonica,hodnik, sanitarni čvor za osoblje, prostor spremačice, ulazni hol, arhiva, skladište).