Jelenje 29. lipanj 2020.

Palenta kompirica i grobnički sir "popeli" se na Hahlić

Palenta kompirica i grobnički sir "popeli" se na Hahlić

Proteklog vikenda velika palenta kompirica i grobnički sir zamirisali su na 1100 metara nadmorske visine u Planinarskom domu Hahlić na “Grobničkim Alpama”.

Rano ujutro velika palenta spremala se u udruzi Palentar na Čavlima. Iskusni kuhari napravili su grobničku deliciju za točno sto porcija, od “muke” iz Gašparovog mlina. Podršku su dali i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Ivan Zoretić Španac” iz Jelenja koji su svojim vozilom veliku palentu odnijeli na Hahlić, kako bi okrjepa stigla na vrijeme. 

Naime, prvi “Festival penjanja i spuštanja” s Hahlića ponudio je odličnu zamjenu za otkazani “Festival palente i sira” zbog pandemije koja je ove godine zadesila svijet. Turistička zajednica Općine Jelenje pod stručnim vođenjem Planinarskog društva Obruč okupila je stotinjak mještana i gostiju, prije svega ljubitelja prirode, od su se neki prvi puta vidjeli blagodati prirode grobničkog kraja. 


Osamdesetak prijavljenih posjetitelja, podijeljenih u dvije grupe, trebalo je dva i pol sata hoda uzbrdo kako bi stigli do cilja, a tamo su ih čekali vrijedni domaćini s domaćim delicijama. Svim sudionicima manifestacije na Hahliću bio je osiguran ručak - palenta kompirica, grobnički sir i fažol po recepturi planinara te piće.