Jelenje 26. lipanj 2016.

Palenta oduševila, utakmica rastužila, Lana razveselila

Palenta oduševila, utakmica rastužila, Lana razveselila
Nikad veća palenta kompirica obilježila je jubilarni 10. Festival palente i sira u Dražicama. Nažalost sjajnu atmosferu na prepunom Trgu mlikarice poremetilo je ispadanje Hrvatske s Europskog prvenstva. No, raspoloženje je okupljenima popravila Lana Jurčević. 

Živa na termometru lakoćom se popela iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a oko najveće hrvatske “pinjate” tridesetak se vrijednih kuhara satima “topilo”. Oko 20 sati temperatura je malo pala, ali je zato “zakuhala” atmosfera. U velikom finalu najveća do sad grobnička palenta kompirica završila je na ogromnom “taruju” uz gromoglasan pljesak oko tri tisuće okupljenih posjetitelja na Trgu mlikarice u Dražicama. 

Rekordna palenta od 600 kilograma “počinula” je pola sata, a zatim je podijeljeno dvije i pol tisuće porcija grobničkog “raja” na tanjuru. 
 
Najveća palenta kompirica

U do sad najveću palentu kompiricu “otišlo” je čak 350 litara vode, 160 kila kompira i isto toliko “muke” iz Gašparova mlina u Maritnovom selu, 5 kila soli i 4 kile “putra”. No, tu je i tajni sastojak, ljubav prema ovoj grobničkoj deliciji, s kojom palentu već čitavo desetljeće kuha vrijedna ekipa predvođena glavnom i odgovornom- Grozdanom Rak. 

Užarenu atmosferu na centralnom trgu u Dražicama dodatno je zagrijala Hrvatska nogometna reprezentacija. Susret protiv Portugala pratio se u svim okolnim kafićima, ali i na velikom video zidu koji su organizatori pripremili na pozornici. Nažalost, nesretno ispadanje Hrvatske nakratko je zaustavilo feštu, ali je situaciju koncertom “spasila” Lana Jurčević. 
 
Bogat program jubilarnog festivala

Lana je bila samo posljednja točka bogatog kulturno- zabavnog programa u Dražicama. Na pozornici ili ispred nje tijekom dana su se izmjenjivali: Halubajske mažoretkinje i Twirling klub Viškovo, Plesni centar Sirius, Zumba Eli, KUD Zvir i Klapa Grobnik. sve pod budnim okom voditeljskog dvojca kojeg su sačinjavali Alen Polić i Frenki Fućak.

Svoj su doprinos manifestaciji i ove godine dale Jelenske maškare i njihov konak te Udruga Vidov san za čistu planetu, koja je predvodila šaroliku sajamsku ponudu u Dražicama.
 
UDVDR Jelenje skuhalo najbolju malu palentu

Ove godine svoje su umijeće kuhanja palente kompirice mogli pokazati i posjetitelji. Sedam je ekipa u malim kotlićima kuhalo svoje palente, a prvo mjesto osvojilo je UDVDR Jelenje.

Okupljene je pred sam kraj pozdravio općinski načelnik Ervin Radetić, koji je iskoristio priliku i prisjetio se idejnog začetnika i pokretača manifestacije, preminulog Živka Šupka.

“Drago mi j da smo opet va ovako velikon broju ovdika. Saki put je se više i više judih. Drago mi j da se tradicija čuva. Pokojni Živko bil bi zadovoljan da j ovuliko judih ovdika,” rekao je Radetić.

Sljedeće se godine Festival palente i sira vraća na Čavle, gdje će dočekati svoje 11. izdanje.