Jelenje 29. travanj 2020.

Predstavljena zvučna slikovnica Grobnički mlin

Predstavljena zvučna slikovnica Grobnički mlin
U sklopu projekta “Putovima Frankopana” snimljena je druga zvučna slikovnica pod nazivom “Grobnički mlin”.

Grobnički mlin Kako bi djeca i tijekom boravka kod kuće nastavila upoznavati baštinu obitelji Frankopan, snimljena je zvučna slikovnica Grobnički mlin. Riječ je o drugoj od osam slikovnica, nastalih u sklopu projekta Putovima Frankopana, koja je dobila svoj zvučni zapis. Prva koja je dobila glas, glazbu i prateću zvučnu sliku, bila je slikovnica “Svojeglavi štapić”.

Tekstove slikovnica potpisuje Velid Đekić, a ilustracije Margareta Peršić. Posebnu je glazbu, nadahnutu Frankopanima, stvorio Elvis Stanić, a priče čita članica kreativnog tima projekta Putovima Frankopana Rajna Miloš. Zvučne i video  snimke uredio je i prilagodio talentirani dvanaestogodišnjak Luka Zulian.
“Nismo htjeli dopustiti da pandemija novog koronavirusa zaustavi stvaralaštvo i edukaciju djece koje donosi projekt “Putovima Frankopana”. Budući da smo zbog epidemioloških mjera morali zaustaviti naš obilazak škola Primorsko- goranske županije u kojima smo održavali kvizove, pričaonice i kreativne radionice, odlučili smo čudesne priče o Frankopanima donijeti u domove djece diljem Hrvatske, a i šire. Osam zvučnih slikovnica naći će se među trajnim vrijednostima ovoga projekta”, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko- goranske županije.

Slikovnice se naslanjaju na lokacije interpretacijskih centara o Frankopanima u Primorsko-goranskoj županiji. To su Krk, Bribir, Bakar, Kraljevica, Grobnik, Trsat, Čabar i Brod na Kupi.

Interpretacijski centri dio su kulturno- turističke rute Putovima Frankopana koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Riječ je o kaštelima i sakralnim objektima koji su bili u vlasništvu ili povezani s Frankopanima, plemićkom obitelji koja je obilježila više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Obnovu, očuvanje, zaštitu i održivo korištenje frankopanske materijalne i nematerijalne baštine Primorsko- goranska županija pokrenula je 2005. godine. Od 2017. dio aktivnosti na valorizaciji kaštela financira se EU sredstvima kroz projekt Putovima Frankopana. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna od čega je 47,3 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.