Jelenje 28. svibanj 2016.

Simbol snage, ponosa i odvažnosti

Simbol snage, ponosa i odvažnosti
U samom srcu Dražica sedmi je puta, u čast jednog od najjačih simbola našeg kraja, održana manifestacija “Na spomen mlikarici- Još sviti feral ki j’ pušćal sinjal”. Mlikarice su bile i ostale simbol snage, ponosa i odvažnosti. 

“Počela san z 14 let, prije mene su hodile mama i starija sestra. Kad se j ona oženila san šla ja. Pomalo san z materun hodila z Pohuma na Trsat. Oprtila san brime kuliko san mogla nosit. Posle san nosila 35, 40 litar mlika. To ni niš kad se čovik nauči. Trebalo mi j dve ure do Trsata. Na četire san od kuće šla, a na šest san već na Trsatu bila. Niš mi ni bilo teško, dokli san zdrava bila. Ne bi mi ni sad teško da leh još moren. Bilo j lipo, sega j bilo,” u jednom se dahu s nostalgijom prisjetila devedeset i trogodišnja Nevenka Sudan, stara- nova grobnička mlikarica. 

Naime, šest je godina Nevenka iz prikrajka promatrala manifestaciju, a ove se godine pridružila dobro poznatom društvu, Mariji Marčelji s Viškova i Darinki Brnji s Grobnika. Još jedna Grobničanka, Katarina Čaval, manifestaciji na žalost ni ove godine nije mogla prisustvovati zbog bolesti. 
 
Teška priča

“Si ki su ovdi znaju ča j bil težački život mlikarice. To j bila jedna teška priča, delo. Stajat se rano, poć zdolu, nosit mliko i s ta dva dinara ča su došla doma dicu hranit. Manifestaciju ćemo nastavit, moramo njegovat tradiciju,” poručio je općinski načelnik Ervin Radetić, koji je grobničkim mlikaricama uručio prigodne darove, dok je jedinoj gošći, Mariji Marčelji, darove uručila Slobodanka Orešković, zamjenica načelnice Općine Viškovo.

Svečanu priredbu u čast mlikarica recitacijama i igrokazima uveličali su najmlađi, a za glazbeni dio pobrinuli su se Klapa Flumen i Alen Polić, kojem je u pomoć priskočio voditelj Mario Lipovšek.
 
Cjelodnevni program 

Uvod u večernju svečanu priredbu počeo je već u jutarnjim satima kad su nastupili mladi članovi zbora Grobnički tići i dječje folklorne skupine KUD-a Zvir. Održane su i besplatne radionice Centra za aromaterapiju Smilje i Udruge Vidov san.

U popodnevnim satima manifestacija se nastavila turnirom u briškuli i trešeti te dječjim programom uz DV Grobnički tići, Udrugu likovnih umjetnika amatera Braća Baštijan, Osnovnu školu Čavle, Školu za strane jezike Positivum i Zumbu Eli.

Dodijeljena je i nagrada za naj kolač, a ta je čast ove godine pripala Dorici Božić, koja je žiri osvojila “kolačen z vrhnjen”.

Tijekom cijelog dana bili su izloženi tematski radovi umjetnice Emilije Kovačić, a sve je završilo podjelom štrudela i nogometnom utakmicom između veterana NK Rječina i HNK Rijeka.