Jelenje 11. veljača 2016.

Sva tri jelenska pustića završila na lomači

Sva tri jelenska pustića završila na lomači
Kratko, ali slatko“ – tako bi se mogao opisati ovogodišnji pust u općini Jelenje. Zbog kratkih maškara, ove se godine odmah krenulo “u četvrtoj brzini“ i nije se posustajalo sve do pusnoga utorka, odnosno Čiste srijede, tj. završnoga “obračuna“ s krivcima za sve zlo koje se dogodilo.

Prvi „pokleknuo“ pustić Naša Srića

Podkilavške maškare prve su, na pusni utorak, sudile i presudile pustiću. Ove godine nazvale su ga Naša Srića jer je, kako su nam rekle maškarani Podkilavčani,  kratko trajao, kao i njihova sreća. To ih je toliko naljutilo da nisu stigli napisati ni optužnicu, ali znaju da je pustić kriv za sve pa je i ove godine, tradicionalno, presuda glasila “Kriv si!“, a nesretni je pustić, unatoč svom sretnom imenu, završio na lomači.
 
Ozbiljne optužbe i pustića Mateta “došle glave“   

Dan kasnije, Jelenske maškare tradicionalnim su se performansom i pogrebnom povorkom oprostile od svojega pustića. Na podužoj listi optužbi, pustić Mate prozvan je, među ostalim, i zato “ča pojedinci leže na tujih jaslah, ča su se mesto mjesnih zajednic pojavile istospolne, ča neki kasne s plaćun, a neki z treningon, ča planinari moru pohajat po Radovanji kuda će aš su, zna se ki, se posikli, ča meštar Toni i kraljica ovo leto nisu došli na jelensku balinjeradu…” Zbog svega toga pustić Mate nije imao nikakve šanse. Nije ga uspjela spasiti ni njegova ožalošćena supruga  pa je i on na kraju kažnjen spaljivanjem.

Nakon toga, Jelenske maškare tužna su srca vratile ključeve Općine načelniku, a potom su svi zajedno izrazili nadu da će sljedeće godine pust biti duži i da će općina Jelenje na maškaranoj povorci u Rijeci biti zastupljena s još većim brojem maškara.

Po starome, dobrom običaju, ovogodišnji je pust u Jelenju završen druženjem u lovačkome domu, uz zvuke harmonike i u dobru raspoloženju.
 
U Zoretićima tradicionalni „Tanac pod feštun“

Još jedan Mate, onaj zoretićki, završio je na lomači, a tom je činu prethodio višednevni “Tanac pod feštun“, starinski običaj koji godinama njeguju zoretićke maškare. One u završnici mesopusta obilaze okolna mjesta, a na Čistu srijedu naprave mesopusta, nose ga sa sobom i optuže za sve nedaće. Ove godine, zoretićki je pustić prozvan za jednu slomljenu nogu, za jaku buru koja diže krovove, za razbijeni automobil, za ispitne obveze na fakultetu. .. Pustić Mate nije se uspio obraniti od pročitanih optužbi pa su ga maškare, nakon “pohićevanja“ i “cipelarenja“ na kraju spalile na lomači.

Izvor: Općina Jelenje

Komentari