Jelenje 18. rujan 2022. Klaudio Vrančić

“Zvir” i prijatelji uoči Mihoje “zatancali po domaći”

“Zvir” i prijatelji uoči Mihoje “zatancali po domaći”
KUD “Zvir” Jelenje, Folklorna skupina KPD- a Bazovica, Folklorno društvo Pazin i MKD Ilinden zapjevali su i zaplesali u Dražicama, na 27. Smotri folklora “Zatancajmo po domaći”

Sedamdesetak “folkloraša” okupilo se jučer u Domu kulture Dražice na 27. Smotri folklora “Zatancajmo po domaći”. Publici su se plesom i pjesmom predstavili: Kulturno umjetničko društvo “Zvir” Jelenje, Folklorna skupina Kulturno- prosvjetnog društva Bazovica iz Rijeke, Folklorno društvo Pazin i Makedonsko kulturno društvo Ilinden iz Rijeke.


Okupljene je na samom početku pozdravio općinski načelnik Robert Marčelja, naglasivši kako je Kulturno umjetničko društvo “Zvir” jedan od najaktivnijih i najprepoznatljivijih jelenskih kolektiva, kako unutar tako i izvan hrvatskih granica. 


“Čuvamo tradiciju našeg kraja. Trudimo se usprkos svim poteškoćama Društvo održati na okupu. Puno putujemo, prošli smo gotovo cijelu Europu, gostovali smo čak i u Meksiku. Svuda promoviramo našu grobničku, ali i hrvatsku tradiciju”, rekla je Gordana Juretić- Perušić, dopredsjednica KUD- a Zvir, zahvalivši na pomoći Općini Jelenje, jelenskom župniku vlč. Ivanu Milardoviću te firmi Thermotechnik. 


KUD Zvir

Kulturno umjetničko društvo “Zvir” osnovano je 1973. godine i sljedeće će godine obilježiti veliki jubilej- 50 godina postojanja i djelovanja. Na početku je Društvo djelovalo kao muški pjevački zbor, a nakon pet godina osnovana je i folklorna skupina. Zanimljivo, “Zvir” je u prošlosti imao i limenu glazbu te tamburaški orkestar, koji su se nažalost ugasili. No, folklorna skupina je opstala, baš kao i vokalna, koja je nastavila pjevačku tradiciju, na ponos Grobnišćine. “Zvir” trenutno broji četrdesetak članova, a ta bi brojka uskoro trebala osjetno porasti jer je u planu ponovno pokretanje dječje skupine.