Kastav 22. lipanj 2019.

15 razloga za šetnju predivnim Kastvom

15 razloga za šetnju predivnim Kastvom
Ljepote i znamenitosti Kastva neiscrpan su izvor inspiracije. O starom, opjevanom “gradu na brege” napisane su knjige, a nekoliko se kastavskih lokacija našlo u Top 10 povijesnih atrakcija u Riječkom prstenu, po izboru našeg portala. Stoga donosimo 16 razloga za šetnju predivnim Kastvom.

1. Aleja velikana


Što je zajedničko Vladimiru Nazoru, Ivanu Matetiću Ronjgovu, Vjekoslavu Spinčiću, Matku Laginji i Matku Mandiću? Velikanima koji su zadužili Kastavštinu Kastav je uzvratio na najljepši način. Njihova poprsja krase Aleju velikana i dočekuju sve koje put nanese u grad na brege.

2. Osojnakova kotlarija


Milko Osojnak posljednji je poznati majstor kotlar u našem kraju. U Osojnakovoj kotlariji izrađivao se niz kotlarskih proizvoda od bakra, poput kotlova za kuhanje rakije, kotlića za domaćinstvo, pinjata… Kotlara više nema, ali je kotlarija sačuvana u izvornom obliku. 

3. Crkvica sv. Sebastijana i Fabijana


Mala Crkvica sv. Sebastijana i Fabijana, smještena na ulazu u grad, Kastavce još od 16. stoljeća čuva od bolesti. Obnovljena je krajem 19. stoljeća i od tada privlači pažnju posjetitelja. 

4. Fortica


Kastavci se mogu pohvaliti jednim od najljepših pogleda na Kvarner. S Kastavske se Fortice pruža jedinstveni pogled na zaljev i Učku, a hladovina divljih kestena kao stvorena je za kratki odmor. Tu je i “štandar”, jarbol za zastavu na kojem je uklesano “Kastav va Ustavnom letu 1861.”

5. Gradska loža


Na Trgu Matka Laginje davne je 1571. godine izgrađena kastavska Loža. Nekada je ovdje zasjedalo vijeće, a Loža je služila i kao sudnica ili mjesto druženja građana. Taj se običaj nastavio i danas, kada se pod najvećom i najočuvanijom kvarnerskom Ložom održavaju brojna događanja. 

6. Voltica


Predivnog se ulaza u staru kastavsku jezgru posramili ne bi ni mnogo veći gradovi od Kastva. Voltica je uređena 1731. godine u vrijeme Isusovaca, a 38 godina kasnije iznad baroknog je portala postavljen grb isusovačkog reda. Drvena su se vrata nekada zatvarala i otvarala sa zalaskom odnosno izlaskom sunca.

7. Muzejska zbirka Kastavštine


Nekadašnje sjedište kastavskog poglavarstva, a potom i stambeni prostor, 1981. je godine preuređeno i danas je ovdje Muzejska zbirka Kastavštine u kojoj se može vidjeti autentične predmete, dokumente, fotografije, karte, kao i bogatu etnografsku zbirku, koja priča priču u burnoj kastavskoj prošlosti.

8.  Kuća Belice


Priča o tisućljetnoj ljubavi Kastva i vina "ispričana" je u novootvorenom kastavskom muzeju- Kući Belice. Postav slikovito opisuje težački rad i mukotrpan trud, koji se kriju iza proizvodnje vina, kao i višetisućljetni odnos Grada s njegovim vinom i povijest tog odnosa, koja seže od prapovijesti sve do danas.

9. Idičina peknjica


Idičina peknjica, također smještena u staroj jezgri, još je jedno mjesto u kojem se organiziraju druženja i odvijaju zanimljiva događanja. U atraktivnom se prostoru ističe najstarija kastavska peć na drva u kojoj je Ida Bačić godinama Kastavcima pekla fini kruh.

10. Delavska škola


Delavska škola osnovana je davne 1885. godine i jedna je od prvih te vrste u našem kraju. Brojni mladići ovdje su stjecali stručna znanja da bi kasnije postali vrsni kovači, bravari, zidari, tesari…

11. Kaštel i crkvica Sv. Trojice


U samom srcu Kastva, na Lokvini, glavnom gradskom trgu, još od 15. stoljeća smješten je Kaštel u kojem su živjeli namjesnici koji su upravljali gradom. Tu je i malena crkvica Sv. Trojice, danas atraktivni izložbeni prostor.  

12. Crekvina


Zasigurno najimpozantnija građevina u Kastvu je impozantna Crekvina, koju su Isusovci počeli graditi 1754. godine. No, nitko ne zna da li je velika crkva ikad do kraja izgrađena, a o njoj su ispričane brojne legende. Danas je Crekvina možda i najatraktivnija kvarnerska pozornica na otvorenom, na kojoj se održavaju brojne manifestacije, a čeka ju i blistava budućnost.

13. Gradske zidine


Kastav je zidinama opasan u razdoblju od 9. do 16. stoljeća. Zidine su nekada povezivale devet kula, a danas ih je sačuvano šest. Najpoznatija je Žudika, najviša kula gradskih zidina s koje se pruža pogled na Kastav. Legenda kaže da se tom dijelu izvršavale presude, a spominje se i spaljivanje vještica. 

14. Speleogalerija


Spelogalerija, smještena u kuli, je u Hrvatskoj jedinstveni galerijsko- muzejski prostor posvećen dakako speleologiji. Ovdje se može doznati više o geološkoj osobitosti kraškoga reljefa Kastavštine, kao i zanimljivosti o flori i fauni na tom području.

15. Župna crkva sv. Jelene Križarice


Smještena na vrhu brijega najdominantnija kastavska građevina je župna crkva sv. Jelene Križarice. Uz impozantnu crkvu spomenuti svakako treba i veličanstveni pogled što se s tog mjesta proteže na na cijeli Kvarner. 

Razlog više


Posjetitelji se u Kastvu uvijek osjećaju dobrodošlo, najzaslužniji za to su dobro raspoloženi domaćini, koji ih dočekuju puna srca i širom raširenih ruku. Kastavci su definitivno razlog više za posjet predivnom gradu ne brege.