Kastav 5. rujan 2016.

Mali Kastavci ušli u novu školsku godinu i nove učionice

Mali Kastavci ušli u novu školsku godinu i nove učionice
Kastavska Osnovna škola "Milan Brozović" prvog dana škole otvorila je svoja vrata u novom izdanju, uvećana za 350 četvornih metara i pet novih učionica, nadogradnju koju su učitelji, kao i učenici, s nestrpljenjem dočekali.

Zajedno s dijelom škole koji je nedavno adaptiran riječ je o ukupno 600 četvornih metara novog prostora i o ulaganju od preko sedam milijuna kuna koji će osnovnoškolcima kastavskog područja osigurati nesmetan rad u dvije smjene.

Ovakva lijepa vijest bila je povod za još svečaniji početak nove školske godine kojemu je, u pratnji pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin te zamjenice Marine Medarić, prisustvovao župan Zlatko Komadina.

"Grad Kastav, centar kulture i kulturne baštine, iz godine u godinu dobiva novu vizuru grada čemu će sada doprinijeti i još kvalitetnija obrazovna infrastruktura. Primorsko-goranska županija godinama potiče obrazovanje i edukativni razvoj djece i mladih kao ključni element za održivi razvoj, a ulaganja će se nastaviti i u narednih pet godina gdje je u planu izgradnja pet novih škola i sportskih dvorana za osiguranje kvalitetnih uvjeta obrazovanja, no i bavljenja sportom kao ključnim elementom prilikom odrastanja", istaknuo je župan Komadina. 

Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović naglasio je kako je vodstvo škole pokazalo da ne pristaje na prosječnost već potiče izvrsnost, darovitost te kvalitetu čemu upravo svjedoči realizacija ovako važnog projekta za podizanje standarda u Kastvu na višu razinu. Ujedno, naglasio je i pohvalio samostalno financiranje projekta od strane Županije.

Ravnateljica škole Sanja Krpan, nakon pozdravnih riječi, istaknula je važnost današnjeg dana  uz zahvalu učiteljima i učenicima na strpljenju te Gradu Kastvu i Primorsko-goranskoj županiji na prepoznavanju važnosti ulaganja u obrazovanje.

Odluka o nadogradnji Osnovne škole 'Milan Brozović' donesena je prije tri godine obzirom  da je, uslijed velikog porasta broja stanovnika u Kastvu, postojeća zgrada škole postala nedostatna a  učenicima i učiteljima je prijetio rad u tri smjene. Primorsko-goranska županija izradila je cjelokupnu projektnu dokumentaciju i ishodovala potrebne dozvole, ugovorila izvođenje radova i nabavku  opreme za rekonstrukciju i izgradnju novog dijela kojime je  škola dobila četiri nove nastavne učionice, uz učionicu za rehabilitaciju te četiri  kabineta.

Vrijednost svih radova rekonstrukcije i dogradnje škole iznosi 7,2 milijuna kuna čiju investiciju zajednički financiraju Primorsko-goranska županija i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta od čega je Županija, od početka realizacije projekta, izdvojila oko 3 milijuna kuna.

Nakon programskog dijela gdje su učenici priredili glazbeno-recitatorski program, izvršen je obilazak novouređenog dijela škole nakon čega je, u društvu učenice osmoga razreda Jane Peranić, župan svečano prerezao vrpcu te označio novu školsku godinu u novoj školi, započetom.