Kastav 30. prosinac 2019.

Tisuće u Kastvu dočekale posljednje podne u 2019. godini

Tisuće u Kastvu dočekale posljednje podne u 2019. godini

Nekoliko tisuća okupljenih u Kastvu je dočekalo posljednje podne u 2019. godini. U velikom finalu “Adventa s najljepšim pogledom” Kastavci i njihovi gosti uživali su u sjajnom glazbenom programu i bogatoj ugostiteljskoj ponudi. 

Na simboličnih 365 metara nadmorske visine posljednje je ovogodišnje podne danas dočekalo nekoliko tisuća sjajno raspoloženih posjetitelja. 


Sretno sedmo izdanje tradicionalne manifestacije “Zadnje polne va Kastve na 365 metara” brojnim je okupljenima na Fortici i Trgu Matka Laginje ponudilo zanimljive glazbene kombinacije. Slavilo se tako uz “Kožne Jakne”, Miju Negovetić i “SuperCover Band” te “Reaktivu”.

Osim u šarolikom glazbenom repertoaru Kastavci i njihovi gosti uživali su i u bogatoj ugostiteljskoj ponudi. Najtraženiji su dakako bili domaći specijaliteti- kuhane kobasice i fažol, koje je većina najradije “zalila” kuhanim vinom.


Niti ove godine izostao nije hvalevrijedan humanitarni predznak popularne kastavske manifestacije. Naime, u dijelu ugostiteljske ponude moglo se uživati uz simbolične donacije, a sva prikupljena sredstva namijenjena su potrebitim kastavskim i riječkim obiteljima. 

U najsvečanijem trenutku, točno u podne, okupljeni su podigli čaše i nazdravili 2020. godini, koju nam je najavio gradonačelnik Matej Mostarac, osvrnuvši se i na kastavsku 2019.


“Kastav optimistično ulazi u novu godinu nastavljajući započete projekte i manifestacije kojima smo proteklih godina izazvali zanimanje brojnih posjetitelja. Iznimno mi je drago da su pokazatelji na svim razinama pozitivni, što je ujedno dokaz da smo na pravom putu i da Kastav razvijamo u dobrom pravcu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, samo 27 gradova u Hrvatskoj bilježi rast stanovništva, a među njima je i Kastav kao peti grad koji je najviše povećao broj stanovnika u odnosu na 2017. godinu. Tome su svakako pridonijeli visok standard predškolskog odgoja, sufinanciranje vrtića i nadstandarda u osnovnom školstvu, naknade za novorođene, stipendiranje učenika i studenata, odlični gospodarski pokazatelji ali i opći dojam Kastva kao grada u kojem se ugodno i kvalitetno živi”, poručio je Mostarac. 


“Proteklu godinu obilježio nam je i projekt razvoja difuznog vrtića kojim smo zadovoljili potrebe upisa predškolske djece ali i oživjeli staru gradsku jezgru. Kvaliteta ovog projekta prepoznata je i od strane Primorsko- goranske županije pa smo za njega dobili 400 tisuća kuna putem županijskog javnog poziva za sufinanciranje projekata ravnomjernog razvitka. U tijeku su radovi na rekonstrukciji ceste u Žegotima, novo gradsko groblje dobiva obrise, grad obasjava nova, štedljiva javna rasvjeta, a uskoro kreću radovi na izgradnji još jednog sportskog objekta kojim ćemo dodatno povećati standard sportskih i kulturno- zabavnih manifestacija. Svim našim građanima, prijateljima Kastva, suradnicima, gostima i posjetiteljima, našim susjedima želim sretnu i uspješnu novu godinu, punu izazova i nadahnutih rješenja kojima ćemo svi zajedno ovaj naš kraj i našu zemlju učiniti boljim mjestom”, zaključio je Mostarac.


“Zadnje polne va Kastve na 365 metara” bilo je veliko finale ovogodišnjeg, događanjima bogatog, “Adventa s najljepšim pogledom”.