Kraljevica 16. prosinac 2017.

Hodočašće kraljevičkom zaštitniku u morskim dubinama

Hodočašće kraljevičkom zaštitniku u morskim dubinama
9.  izdanje atraktivnog “Podmorskog hodočašća svetom Nikoli” na Oštru je danas okupilo dvadesetak ronilaca, koji su kipić omiljenog svetca još jednom “potražili” u moru ispred Kraljevice. 
 
Loše vrijeme odgodilo je “Podmorsko hodočašće”, što se trebalo održati proteklog vikenda, ali nije spriječilo najupornije ronioce da, iako desetkovani, sedam dana kasnije “obiđu” podvodni kipić svog zaštitnika- svetog Nikole.  
 
“Hodočašće je postalo jako popularno. Ove godine vremenske neprilike su nam poremetile planove, ali ipak će se održati. Ronimo oko rta Lipica do kipa svetog Nikole gdje se fotografiramo”, rekao je Daniel Frka iz Kluba podvodnih aktivnosti Adria.
 
Okupljene je na samom početku pozdravio kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić, koji je na Oštro stigao u društvu zamjenice Paule Vučković, zaželjevši svima sretan uron i istaknuvši jaku povezanost Kraljevice s morem i svetim Nikolom.
 
Neobično hodočašće domaćini su ove godine dodatno “začinili” postavivši podvodnu izložbu autorice Sonje Marjanović uzduž trase kojom su ronioci prolazili. 
 
Sedamdesetak centimetara visoki brončani kipić, djelo ruku umjetnika Josip Diminića, nalazi se ispred rta Lipica na 17 metara dubine. Maleni kip kraljevičkog zaštitnika u moru je završio, na inicijativu članova KPA Adria, prije desetak godina, u vrijeme kada se postavljao veliki kip svetog Nikole ispred crkve u centru Kraljevice. Jedinstveno je kraljevičko podmorje tako dobilo još jednu sjajnu atrakciju koja svake godine, oko blagdana Svetog Nikole, privlači brojne ronioce- “hodočasnike” iz Hrvatske, ali i okolnih zemalja. 
 
Tradicionalno “Podmorsko hodočašće” svetom Nikoli, između ostalog zaštitniku pomoraca, mornara, ribara i ronilaca, organizirao je kraljevički Klub podvodnih aktivnosti Adria.
 
Nakon hodočašća sudionici su mogli prisustvovati zanimljivim tematskim predavanjima, što su održana u dvorani PraktikUm Doma kulture i sporta u Kraljevici.