Ostalo 8. rujan 2022. Izvor: TZG Rijeka

Novi turistički proizvod Rijeke i Riječkog prstena

Novi turistički proizvod Rijeke i Riječkog prstena
Na danas održanoj konferenciji za medije u Hotelu Continental predstavljen je novi zajednički projekt Turističke zajednice Rijeke i Riječkog prstena na temu cikloturizma pod imenom Rijeka Outdoor. 

Projekt Rijeka Outdoor- a i značaj cikloturizma za Rijeku i Hrvatsku predstavili su direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dok je projektnu mrežnu stranicu i mobilnu aplikaciju predstavio Ivan Pletenac predstavnik Molekula d.o.o.

Direktor Škarpa u uvodnom obraćanju istaknuo je prednosti koje Rijeka i Riječki prsten kao destinacija imaju u kreiranju novih proizvoda na temu cikloturizma i koji je to potencijal za razvijanje destinacija i turističke ponude. 

“Rijeka s Riječkim prstenom među prvima je kreirala posebnu mobilnu aplikaciju posvećenu našoj ciklo ponudi koje je objavljena 2015. godine, a 2016. godine smo s cijelim projektom koji se tada zvao Bike Rijeka osvojili drugo (2.) mjesto za izvrsnost i inovacije u turizmu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) u kategoriji Inovacije u istraživanju i tehnologiji.Rijeka Outdoor je nastavak razvijanja projekta koji sada uključuje više elemenata koji su atributi dolazaka na naše destinacije kao i posebna tematska događanja koja će organizirati turističke zajednice i partneri u destinacijama”, istaknuo Škarpa.  


Rijeka outdoor u ovom trenutku uključuje ponudu na temu ciklo i trail ponude destinacije za popratnim informacijama, te će se ponuda i projekt nadopunjavati u suradnji s partnerima na destinacijama. 

Rijeka Outdoor zajednički je projekt Turističkih zajednice Rijeke i Riječkog prstena koje pored Turističke zajednice grada Rijeke kao nositelja aktivnosti uključuje i TZG Bakra, TZO Čavle, TZO Viškovo, TZG Kastva, TZO Kostrena, TZG Kraljevice, TZO Jelenje te Općinu Klana. U dijelu izrade mrežne stranice i mobilne aplikacije tehnički partner projekta je riječka firma Molekula d.o.o.

Rijeka Outdoor projekt je i ovaj put prepoznat kao jedan od značajnijih prijedloga koji je sufinanciran sredstvima Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za udružene turističke zajednice. Naime, navedene turističke zajednice sklopile su sporazum o razvijanju zajedničkih projekata destinacije s ciljem zajedničkog turističkog proizvoda i promocije kao subregije. 

“Kreativnost, inovativnost, održivost i digitalizacija jedni su od osnovnih preduvjeta kvalitetnog razvoja turističkih proizvoda, odnosno ukupne ponude destinacija. Projekt Rijeka Outdoor ima sve navedene kriterije, a ne zaboravimo da je aktivni turizam i boravak u prirodi, posebice u jeku pandemije, postao itekako tražena aktivnost. Istraživanja pokazuju da će tako biti i u godinama koje su pred nama. Vrlo je pohvalno i što je ovdje riječ o projektu nastalom u sklopu udruživanja turističkih zajednica grada Rijeke i Riječkog prstena što dokazuje da se udruženim projektima dolazi do više financijskih sredstava te se dobiva veća i bolja vidljivost, ali i snažniji promotivni efekt”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako je i ovim projektom Rijeka potvrdila svoju transformaciju iz tranzitnog u turistički grad u koji gosti rado dolaze i borave.   


Na samom kraju prezentacije, Ivan Pletenac iz Molekula d.o.o. predstavio je projektnu mrežnu stranicu RijekaOutdoor.com i mobilnu aplikacija Rijeka Outdoor-a. 

“Putem mrežne stranice i mobilne aplikacije svi podaci potrebni svakom ljubitelju cikla i traila dostupni su u najtočnijoj verziji. Pored redovnih informacija koje uključuju opise ruta dostupne su i posebne informacije o težini i specifičnosti rute kao i GPS (GPX) podaci. Mobilna aplikacija dostupna je odmah za Ios i Android operativne sustave”, istaknuo je Ivan Pletenac iz Molekule.

Na kraju konferencije za medije i prezentacije projekta Rijeka Outdoor-a, o značaju outdoor mogućnostima kao i trenutnim turističkim trendovima Rijeke, kratku izjavu dao je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.