Bakar 11. ožujak 2021.

5 milijuna kuna za uređenje priobalnog područja u Bakru

5 milijuna kuna za uređenje priobalnog područja u Bakru

Za “Uređenje priobalnog područja uz sjeveroistočni kraj podmorskog tunela u Bakru” resorno ministarstvo Županijskoj lučkoj upravi Bakar- Kraljevica- Kostrena dodijelilo je 5 milijuna kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u bakarskom je Domu kulture Matija Mažić potpisao ugovore kojima je, u ovoj godini, dodijeljeno ukupno 17,5 milijuna kuna za obnovu luka i pomorskog dobra na području Primorsko- goranske županije.


Čak 5 milijuna kuna dodijeljeno je Županijskoj lučkoj upravi Bakar- Kraljevica- Kostrena za izvođenje radova na projektu “Uređenje priobalnog područja uz sjeveroistočni kraj podmorskog tunela u Bakru”.

Projektom se predviđa izgradnja novog obalnog zida na postojećem neuređenom dijelu obale te rekonstrukcija postojećeg obalnog zida. Oblikovat će se i urediti novi obalni plato površine od oko 826 metara kvadratnih. Predviđa se nabava valobranskih pontonskih elemenata i njihove opreme te pribor za vezanje pontonskih elemenata za morsko dno. 


Ukupno planirano postavljanje pontonskih elemenata je u dužini od oko 160 metara, postavljat će se sukladno osiguranim financijskim sredstvima, a u prvoj fazi bi se postavila dva elementa. Na novom i rekonstruiranom dijelu obalnog zida i valobrana osigurat će se privez za plovila, dio za komunalne vezove, a dio za bočni privez tijekom sezone.

“Bakarska vala bit će zaštićena i omogućit će se privez brodica, a mi taj projekt nazivamo i Šetnica jer će praktički biti moguće doći na polovicu Bakarskog zaljeva i uživati u pogledu na Bakar”, rekao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, naglasivši kako je procijenjena vrijednost projekta oko 7 milijuna kuna u prvoj fazi, s time da je iz gradskog proračuna za ovu fazu osigurano 1,1 milijun kuna, a u projekcijama za iduće godine je još dodatnih 5 milijuna kuna.