Bakar 7. studeni 2021.

Bakarska publika uživala u uzbudljivoj glazbenoj šetnji

Bakarska publika uživala u uzbudljivoj glazbenoj šetnji

Koncertno gostovanje Mješovitog zbora INA iz Zagreba i Narodnog orkestra FA 'Mladost' iz Samobora u Bakru
 
Kulturno- umjetnička udruga Sklad Bakar organizirala je još jedan u nizu događaja kojima promiče vrhunsko zborsko pjevanje, a time i grad Bakar kao regionalno središte glazbenih zbivanja.

Ovoga puta u Domu kulture Matija Mažić u Bakru ugostili su Mješoviti pjevački zbor INA iz Zagreba te Narodni orkestar Folklornog ansambla Mladost iz Samobora, koji su izveli zanimljiv program iz svjetske glazbene baštine.


Očuvanje baštine misija je bakarske udruge Sklad. Razumijevanje i poštovanje tradicije potiču kroz mnogobrojne programe i suradnje pa je subotnji koncert, “Folklor u zborskoj glazbi”, zaokružio godišnji edukacijski program Sklada. Koncertno gostovanje Mješovitog zbora INA iz Zagreba i Narodnog orkestra FA Mladost iz Samobora predstavio je publici u Bakru tradicijsku glazbu koja vjerno dočarava duh podneblja koje ju je iznjedrilo, odlične tehnike pjevanja i sviranja koje su sa zborom i orkestrom usavršila dva voditelja, poznati glazbeni pedagog i solo pjevač Bojan Pogrmilović i mladi glazbenik Fran Pogrmilović, koji je napravio aranžmane za većinu izvedenih skladbi.

Zbor je prikazao spektar prekrasnih glasova kroz pjesme raznih podneblja i naroda, od Hrvatske, BiH, Albanije pa sve do Južne Amerike. Bila je to zanimljiva i uzbudljiva šetnja glazbenim svijetom, upotpunjena vrlo šarmantnim aranžmanima Pogrmilovića jr. i krasnog orkestra.


Postoji više mogućnosti kako obraditi i prezentirati tradicijsku glazbenu baštinu. U ovom konceptu  gosti su vjerno predstavili autorski pečat svakog obrađivača, ali i karakteristične zvukovne boje svake pojedine glazbene teme. Zbog toga orkestar koristi instrumentarij koji se koristi u pojedinim zemljama, ili pak pronalazi odgovarajuću zvukovnu zamjenu. Štoviše, sve obrade u instrumentalnom i vokalnom dijelu, unatoč stilizacijskom autorskom postupku, na tragu su izvornog glazbenog materijala te svakog  stila.     

Iz istih se razloga, u vokalnom dijelu, zbor suočava s različitim vokalno tehničkim i impostacijskim pristupima nastojeći vjerno imitirati karakteristične načine pjevanja u pojedinim zemljama.


Bakarska publika uživala je u koncertu na kojem se osjećala odlična dinamika i raspoloženje. Kao domaćin, na koncertu je nastupio i Ženski vokalni sastav Sklad, pod vodstvom dirigentice Nade Matošević Orešković, s dijelom programa svog cjelovečernjeg koncerta, pokazujući da Bakrani na najbolji mogući način čuvaju i njeguju zavičajni melos. Bakarske pjevačice odlično su parirale iskusnom i velikom zagrebačkom zboru, a zajedničko se pjevanje spontano nastavilo i nakon koncerta. Tako je uz sjajno druženje i tople reakcije publike, a naravno i uz poštivanje epidemioloških mjera, zaključena ova prekrasna glazbena večer. Zadovoljstvo ne kriju ni gosti koji prepoznaju Bakar kao odličnu zborsku i kulturnu destinaciju, a u Skladu se vesele novom zborskom prijateljstvu i suradnji.

Ovo koncertno gostovanje poduprli su Grad Bakar, Odjel za kulturu PGŽ, Grad Zagreb i tvrtka INA.

Dunja Sabljar, foto: Miljenko Šegulja