Bakar 3. listopad 2022. D.V., foto: M.Šegulja

Bakarski Sklad gostovao na koncertu Jeke Primorja

Bakarski Sklad gostovao na koncertu Jeke Primorja
Ženski zbor Sklad gostovao je na godišnjem koncertu Mješovitog zbora Jeka Primorja, koji se je održao u Guvernerovoj palači u Rijeci. 

Gostovanje Sklada rezultat je višegodišnje suradnje i prijateljstva dvaju zborova, koji su se na ovom koncertu predstavili vođeni sigurnom rukom maestre Nade Matošević Orešković. Mramorna sala Guvernerove palače svojom je akustikom dodatno doprinijela moćnome zvuku Jeke, te lirskim tonovima nježnijih ženskih glasova Sklada. 

Među upečatljivim interpretacijama skladbi uglavnom modernih hrvatskih autora koje je izvela Jeka, valja izdvojiti Ave Mariju, Ivana Zajca, Zahvalnicu, Franje Dugana mlađeg, Bilo vavek veselo, Matka Brajše Rašana te Desetu rukovet Stevana Mokranjca.  Koncert je upotpunila dojmljiva solo izvedba maestra Igora Vlajnića skladbe Nocoj pa oh, nocoj, koji je na klaviru popratio i završne izvedbe Jeke, U boj u boj, iz opere Nikola Šubić Zrinski, Ivana Zajca, Verdijev Va pensero iz opere Nabucco, te završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta, Jakova Gotovca.  


Sklad se je predstavio tradicionalnim dalmatinskim i primorskim skladbama, Naranča i Čija je ono divojka, bosanskom sevdalinkom Mujo kuje, Zagorskom, Borisa Papandopula, te Drugom rukoveti Stevana Mokranjca. 

Publika je pljeskom i ovacijama nagradila izvođače, izmamivši i Jekin bis. Ovaj koncert na neki način označava i novi smjer Jeke, pod vodstvom maestre Nade Matošević Orešković te naglašava suradnju Jeke i Sklada, koja se nastavlja i dalje.