Bakar 23. travanj 2019.

Bakrani obilježili Uskrsni ponedjeljak uz prigodan program

Bakrani obilježili Uskrsni ponedjeljak uz prigodan program
Uskrsni ponedjeljak u Bakru su obilježila dva kulturna događaja: “Uskrsni koncert” župnog zbora Sveti Andrija i “Uskrsna izložba” Sekcije za vizualne umjetnosti Sklad. 

U konkatedrali sv. Andrije apostola, na Uskrsni ponedjeljak, župni zbor pod vodstvom dirigenta Mladena Cvijanovića, održao je “Uskrsni koncert”. Uz domaćina, nastupio je i Dječji zbor “Praputnjarski slavići” kojeg vodi dirigentica Ana Glasnović.


Koncert je otvorio Župni zbor bakarskim napjevom “Muka Boga”. Prvi dio koncerta bio je posvećen korizmenom dobu, a središnji dio obilježili su nježni dječji glasovi Praputnjarskih slavića, koje je uz klavirsku pratnju vodila mlada dirigentica. Uskrsni koncert svojim su nastupom zaokružili pjevači Župnog zbora.

​Tradicionalno održavanje Uskrsnih koncerata u Bakru, u protekle su četiri godine članovi Sklada proširili u travanjsku manifestaciju “Uskrs u Bakru”, u sklopu koje posjetitelji mogu uživati u bogatom kulturnom programu. 


“Uz poruke korizmenog milosrđa i uskrsnog slavlja manifestacijom nastojimo privući i ljubitelje klasične i sakralne umjetnosti iz Bakra i okolice, upoznati ih s bogatim povijesnim i kulturnim potencijalom kao što su crkveni objekti, gradski trgovi i ulice te s pozitivnim trendovima vezanim uz sakralnu i klasičnu umjetnost koje u proteklih nekoliko godina promičemo u Bakru”, poručila je Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad. 

Uskrsna izložba Sekcije za vizualne umjetnosti Sklad na Uskrsni ponedjeljak je svečano otvorena u crkvi sv. Margarete. 


Okupljene je pozdravila predsjednica KUU Sklad, upoznavši ih sa sekcijama i radom udruge te zahvalivši pokroviteljima: Gradu Bakru i Primorsko- Goranskoj Županiji, kao i  župniku Nikici Juriću na podršci.

Iznenađenje večeri bilo je izlaganje Smiljke Vulinović, koja je prisutne upoznala s radom velikog dirigenta i skladatelja Karla Krausa i s njegovom vezom s Bakrom i Skladom. Vulinović je uručila predsjednici notni zapis skladbe koju je Karlo Kraus poklonio Skladu.


Voditelj sekcije za vizualne umjetnosti, Miljenko Šegulja, predstavio je autore i radove na skupnoj izložbi, od fotografija i grafika, slika i instalacija do kipova i keramike. Predstavili su se : Vesna Troskot, Nenad Petronio, Ivan Paulić, Miljenko Šegulja, Tomislav Pavletić, Silvestar Ulrich, Verica Malnar, Branka Jalšovec, Pero Lovrović, Ivica Zgodić, Zoja Petrović i Barbara Argentin Štiglić.

Prisutne je pozdravila i pročelnica Ureda Grada Bakra, Maja Šepac Rożić, pohvalivši Sklad i sekciju za vizualne umjetnosti. Župni zbor Sveti Andrija prigodnim korizmenim i uskrsnim skladbama uveličao je svečano otvorenje, a samu izložbu, uz nekoliko riječi pohvale i ohrabrenja za daljnju rad i suradnju, otvorio je župnik Nikica Jurić.