Bakar 30. travanj 2022. Klaudio Vrančić

Bakrani u Noći tvrđava otkrili “Mračne tajne Frankopana”

Bakrani u Noći tvrđava otkrili “Mračne tajne Frankopana”
Igrificiranim istraživanjem Kaštela pod nazivom “Mračne tajne Frankopana” u Bakru je danas nastavljeno obilježavanje atraktivne “Noći tvrđava”

Igrificiranom turom, koju je, u ulozi detektivke starina, vodila Iva Silla, drevni se bakarski Kaštel uključio u atraktivnu manifestaciju “Noć tvrđava”. 


Kroz istraživanje bakarskog Kaštela, pod nazivom “Mračne tajne Frankopana”, Bakrani su otkrivali povijesne zanimljivosti obitelji Frankopan. Rješavajući zagonetke otkrivali su povijesne priče i tajne koje skrivaju prostorije Kaštela. 

Igrificirane ture u budućnosti bi trebale postati stalna ponuda bakarskog Kaštela, očuvane utvrde na tri kata s čak 33 prostorije, na kojoj su u tijeku opsežni restauratorski radovi i istraživanja. 


Svoj je doprinos manifestaciji aristokratskim plesovima danas dala i skupina “Royal Bakar”. A “Noć tvrđava”, čije je bakarsko izdanje organizirala TZG Bakra, započelo je još jučer s dvije ture- “Kaštel kroz vjekove”, koje je vodio strastveni istraživač bogate bakarske povijesti Bore Štrbac.


Prvo izdanje nove kulturne- turističke manifestacije “Noć tvrđava” održava se diljem Hrvatske, u sklopu europskoga projekta “Fortitude”, a s ciljem promicanje fortifikacijske arhitekture i spomeničke baštine uz privlačenje što većega broja posjetitelja na baštinske lokalitete, nudeći im različite programe i aktivnosti.