Bakar 5. travanj 2019.

Bespovratna sredstva Pomorskoj školi Bakar

Bespovratna sredstva Pomorskoj školi Bakar

U Pomorskoj školi Bakar ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Škole Gordan Papeš potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu školske opreme za izvođenje nastave sukladno zahtjevima STCW Konvencije. 

Radi se o projektu koji je inicirala Primorsko- goranska županija ukupne vrijednosti 1.061.597,50 kn, a sredstva će se iskoristiti za nabavu računalne opreme, za popravak i odražavanje školskog broda “Vila Velebita II” te za projekt nabave opreme za hidrauliku.

Pomorska škola Bakar jedina je pomorska škola u RH koja posjeduje vlastiti brod Vilu Velebita II koji koriste učenici pri obavljanju školske prakse.

Ravnatelj Papeš istaknuo je kako je školovanje pomoraca vrlo zahtjevno i propisano je  međunarodnim konvencijama. 

“Te međunarodne konvencije propisuju kadrovske uvjete koji su zahtjevni, također i opremu koja je potrebna u svakom učilištu kako bi svjedodžbe bile priznate u cijelom svijetu. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je prošle godine prepoznalo potrebu dodatnog ulaganja u opremu u pomorska učilišta”, rekao je Papeš.


Župan Komadina istaknuo je kako je županija osnivač najstarije pomorske škole u Hrvatskoj u kojoj je 2010. godine napravljena sportska školska dvorana u kojoj je danas održano potpisivanje. 

“Odgovorni smo osnivač koji brine o opremi i prostoru. Zahvaljujem ministru što nas je rasteretio oko financiranja broda, mada svake godine mi također financiramo održavanje broda. Kao što smo dosad pratili školu pratiti ćemo i ubuduće, da imate kvalitetne uvjete za održavanje nastave. Jučer smo proslavili 70 god Pomorskog fakulteta, a vi ste ishodište upravo Pomorskog fakulteta, mnogi od vas će tamo i završiti. Želim vam puno uspjeha u nastavi i životu”, rekao je župan. 

Ministar Butković istaknuo je kako je ministarstvo prošle godine prvi puta osiguralo sredstva za opremanje svih pomorskih škola u Hrvatskoj. 

“Mi smo ove godine raspisali jedan poziv, otprilike tri milijuna smo prenamijenili za ovakve programe i milijun i šezdeset tisuća ide u Pomorsku školu Bakar, a ostatak se dijeli na sve druge pomorske škole u Hrvatskoj. U Hrvatskoj imamo 22 000 pomoraca, a vaše obrazovanje mora pratiti i moderna oprema. Sa Županijom imamo uz Školu, puno i ostalih zajedničkih projekata”, zaključio  je Butković.