Bakar 22. srpanj 2020.

Iskorak Margaretinog leta u prirodu i intimnije programe

Iskorak Margaretinog leta u prirodu i intimnije programe
Zeleno, intimno i sasvim drugačije ovogodišnje Margaretino leto uspješno je privedeno kraju. Sukladno trenutnoj situaciji, TZG Bakra je u suradnji s domaćim i vanjskim suradnicima, Gradom i stalnim sponzorima realizirala novi, prilagođeni koncept popularne ljetne manifestacije koji je posjetiteljima donio novi doživljaj Bakra i njegove okolice

“Dolazimo s Krka i oduševljene smo sa sve tri ture na kojima smo sudjelovale u sklopu Margaretinog leta. Voljele bismo da ponovite Bakar na vrhu koju smo propustile jer vjerujemo da je zanimljiva i drugačija na svoj način, baš kao ove u kojima smo uživale. Zbog situacije s koronom bile smo primorane pronaći neke ljetne sadržaje u susjedstvu pa nas je tim više oduševio idejni koncept Margaretinog leta. Posebno nas je dirnula gostoljubivost i toplina Praputnjarki koje su nam pružile izuzetnu dobrodošlicu i prekrasno predstavile svoj kraj. Nadamo se da će takvih programa biti u budućnosti još i više”, rekle su Ana i Kristina s Krka.


Zbog nepostojanja uvjeta održavanja tradicionalnih ljetnih programa poput popularne Pomorske bitke, festivala Bakar i serenade (BIS) te Bakarskih susreta, TZ Grada Bakra fokusirala se na programe na što većem prostoru s ograničenim brojem posjetitelja. Svojom su fleksibilnošću ti programi omogućavali nesmetanu promjenu termina te garantirali toliko važnu sigurnost posjetitelja.

Dosadašnjih godina Margaretino leto se mahom odvijalo u samom Bakru, a ove godine zamijenili su ga raznovrsni sadržaji koji su se održavali širom Bakarskog kraja. Okosnicu programa činile su četiri interpretacijske ture koje su naišle na sjajan odaziv posjetitelja tim više što je svaka od njih bila posebna i specifična priča.


Interpretacijska izvedba “Bakar na vrhu” u sklopu Šetnje kroz povijest pružila je domaćem stanovništvu priliku da čuje zanimljive pojedinosti o povijesnim događajima važnima za Bakar od svojih lokalnih baštinskih entuzijasta i profesionalaca koji su netom završili tečaj za interpretacijske vodiče održan u Bakru. Ta je tura otkrila i možda najposebniju bakarsku priču o slijepom vodonoši Ivanu Čopu koji je uvelike zadužio svoj grad.


Na Praputnjaku su pak dugogodišnje čuvarice baštine otkrile sva slojevita lica svoga mjesta na turi koja je na Praputnjak dovela posjetitelje iz cijelog Kvarnera te Istre. Do starog grada Hreljina prateći šetnicu Put Gradine stiglo se u društvu vodiča iz susjednog Gorskog kotara, Jelene Holeko Pirc čija je tura bila zanimljiva usporedba između dva kraja te prilika da se oživi slavna povijest Hreljina. Sam kraj te ture obilježio je najposebniji zalazak sunca u Bakarskom kraju do sada, koncert Hrvatskog gudačkog kvarteta koji je zvucima Beethovena ispratio zadnje zrake sunca s tog posebnog mjesta 321 metara nad morem. Dan kasnije učinili su to prekrasni glasovi ženske klape Hreljin. 


Za kraj je ostalo nešto sasvim drugačije i razigrano, Iva Silla dugogodišnja suradnica TZG Bakra iz Zagreba osmislila je inovativnu turu prepunu zagonetki, mozgalica i igre. Sudionike ture pretvorila je u istraživače i putnike kroz vrijeme koji su se vratili u doba prirodoslovaca Dragutina Hirca, Narcisa Damina i Andrije Mohorovičića te upoznali posebnosti Ponikvi kroz njihove oči i zapise.


Margaretino leto obilježile su i razne predstave, koncerti, izložbe te foto radionica “Svijet u bojama” koja je Bakru priskrbila nove zaljubljenike u njegov kraj. Oni su svoje usavršeno znanje fotografije pretočili u atraktivnu izložbu najuspjelijih radova otvorenu u središtu Bakra.

Margaretino leto počelo je i završilo veselo i raspjevano. Nastup klape “Vinčace” na otvorenju upotpunio je nastup klape “Luka” za Dan Grada te odličan koncert Đanija Stipaničeva na samome kraju koji je oduševio publiku. Kako bi bakarsko ljeto, unatoč svim okolnostima, ostavilo slatki okus pobrinula se TZG Bakra oživjevši u suradnji s Pekarom Vrbnik 150 godina stari recept za Bakarsku tortu koja se mogla kušati na kraju svake ture.


“Izuzetno smo zadovoljni što smo gotovo cijeli isplanirani program uspjeli realizirati, pogotovo naše četiri interpretacijske ture koje su naišle na sjajan odjek publike i medija te nam ukazale na put kojim dalje moramo ići. Uspješno smo se prilagodili situaciji što su posjetitelji prepoznali, baš kao i naš trud da im ponudimo smislen, zabavan i edukativan sadržaj te da ih upoznamo ne samo s Bakrom nego i s ljepotama koje nudi Bakarski kraj. Ovom prilikom bih htjela zahvaliti suradnicima koji su se okupili na ovome projektu i bez kojih ne bi mogao biti ovako raznolik, uspješan i odrađen s puno srca i entuzijazma. Zahvaljujem Gradu Bakru, našim sponzorima i medijima na praćenju te svim posjetiteljima koji su nas podržali svojim dolaskom”, rekla je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.