Bakar 15. srpanj 2020.

Kroz zabavnu igru istražite i upoznajte zelene Ponikve

Kroz zabavnu igru istražite i upoznajte zelene Ponikve
Iskusna zagrebačka vodičkinja Iva Silla ove godine za Margaretino leto donosi nešto sasvim novo i jako zabavno, igrificiranu turu pod nazivom “Odigraj Hirčevu tajnu razinu”. Inspirirana znamenitim zaljubljenicima u Bakarski kraj, Dragutinom Hircom, Narcisom Daminom te slavnim Andrijom Mohorovičićem, osmislila je zagonetke i mozgalice za istraživanje zelene doline koja, kad krenu kiše, postaje dno jezera. 
 
Čudesna priroda okolice Bakra zove na razigrani obilazak fenomena Ponikve, a tom je pozivu odgovorila dugogodišnja suradnica TZ Grada Bakra Iva Silla, iskusni licencirani vodič te prvi interpretacijski vodič i trener u Hrvatskoj. Mnogi strani turisti upoznali su Zagreb zahvaljujući upravo Ivi Silla i njezinim posebnim i drugačijim šetnjama “Secret Zagreb” koje otkrivaju neka posebna mjesta i mnoge skrivene zanimljivosti. Kao članica i trenerica europskog udruženja Interpret Europe do sada je održala 9 tečajeva za interpretacijske vodiče, a čak dva u Bakru, gradu koji je posjetila na poziv direktorice TZ Grada Bakra.


Ta je suradnja započela prvom interpretacijskom šetnjom u Bakarskom kraju koju je Iva Silla osmislila za Šetnju kroz povijest 2018. kad je utjelovila frankopansku sluškinju dok je vodičkinja Marjeta Trkman Kravar postala Elizabeta Frankopan. Kao divica Margareta ispričala je povijesnu ulogu ove obitelji u prošlosti Bakra, ali i brojne druge priče. Stalno se educirajući i pomičući granice, Iva Silla je, kao stalni suradnik TZ Grada Bakra, ove godine osmislila opet nešto novo i dosad neviđeno u Bakarskom kraju.Interpretacijske šetnje s elementima igre postaju sve popularnije jer su interaktivne i dinamične. Kroz rješavanje raznih pitalica i mozgalica posjetitelji se istovremeno educiraju i zabavljaju, a tako će 17. srpnja (18:00) i 18. srpnja (10:00) biti i u Ponikvama, gdje će posjetitelji odigrati tajnu Hirčevu razinu.


“Što ih zapravo čeka u zelenoj i idiličnoj dolini čudesnih Ponikvi? Pri dolasku, otkrit će kojem od tri tima pripadaju- margareticama, paucima ili kapljicama. Iva će im, zatim, predstaviti priču u kojoj su se našli i pozvati timove da krenu na putovanje kroz vrijeme i šetnju kroz Ponikve uz rješavanje zagonetki. Svaka nova zagonetka, otkrit će nove zanimljivosti. Tek kada otkriju tajne Ponikvi i velikih bakarskih učitelja i zaljubljenika u prirodu Dragutna Hirca, Narcisa Damina te slavnog Andrije Mohorovičića saznat će se koja je ekipa najuspješnije savladala skrivenu razinu Ponikvi”, poručuju organizatori. Program je primjeren i za obitelji, ali zagonetke su izazovne te bi mlađima od 10 godina mogle biti preteške. Broj mjesta je ograničen i popodnevne tura je već popunjena, no ukoliko se još netko želi pridružiti u jutarnjem terminu potrebna je prijava na info@tz-bakar.hr. Šetnja, pod sponzorstvom INA- e, traje oko dva sata, ali s obzirom na to da se događa u prirodi preporučuju se duge hlače, visoke cipele i zaštita od sunca.