Bakar 28. siječanj 2019.

“Mići čakavci za veloga čovika”- Ljubu Pavešića

“Mići čakavci za veloga čovika”- Ljubu Pavešića
Povodom velikog jubileja- 100. obljetnice rođenja Ljube Pavešića u Domu kulture Škrljevo večeras je, uz prigodni program, predstavljen bilten “Naši glasi”. Drugi broj biltena posvećen je upravo poznatom škrljevskom pjesniku i novinaru.

U sklopu 14. izdanja tradicionalne manifestacije “Rujan va Škrljevu” večeras je u Domu kulture, povodom 100. obljetnice rođenja pjesnika i novinara Ljube Pavešića, predstavljen drugi broj biltena “Naši glasi”. 

“Čakavštinu moramo prenositi na najmlađe, vrtićku i školsku djecu, što je činio i Ljubo Pavešić. Njegove su pjesme djeci vrlo ugodne i brzo ih uče. Rođendanom Ljuba Pavešića tradicionalno počinju Katedrine aktivnosti, a ove smo godine povezali izdavanje Naših glasa sa 100. obljetnicom njegova rođenja- mići čakavci za veloga čovika”, poručila je Ruža Cipro Dragičević, predsjednica Katedre Čakavskog sabora "Bakarskoga kraja”.

2. “Naši glasi”, koji su svijetlo dana ugledali nakon višegodišnje pauze, objedinjuju stotinjak literarnih i likovnih radova brojnih bakarskih osnovnoškolaca, ali i učenika iz osnovnih škola s istoka Rijeke.

“Rujan va Škrljevu je katedrin projekt kojim se čakavština promovira i popularizira među mladima. Imamo nekoliko različitih radionica, a najznačajnija je upravo literarna, gdje nastaju radovi koji su sastavni dio Naših glasa”, rekla je Linda Božović, voditeljica projekta.

U večerašnjem su programu sudjelovali učenici osnovnih škola Bakar i Hreljin te područnih škola Škrljevo, Kukuljanovo i Krasica, koji su se predstavili recitacijama, pjesmom i plesom, a svoj je doprinos dao i Ivan Nino Načinović, koji je nastupio uz pratnju Matea Žmaka.

Između ostalih okupljene je pozdravila i Tatjana Pavešić, kćerka Ljube Pavešića, zahvalivši Katedri na trudu, kao i svim prisutnima koji su svojim dolaskom uveličali stotu obljetnicu rođenja njezina oca. 

Svoje će primjerke Naših glasa na poklon dobiti svi koji su sudjelovali u stvaranju biltena, dok će svi ostali bilten, čija je glavna urednica Maja Dubrović, moći kupiti za simboličnu cijenu preko Katedre Čakavskog sabora "Bakarskoga kraja”.

Komentari