Bakar 1. travanj 2021.

Na bakarskom Perilu otvoren je 8. “Uskrs u Bakru”

Na bakarskom Perilu otvoren je 8. “Uskrs u Bakru”
“Sućut koju vežemo uz sve oboljele, stradale u potresima u Zagrebu i Banovini, uz sve oboljele i javne djelatnike koji se zalažu da bi sačuvali zajednicu”

Bakarske udruge su se prilagodile aktualnim epidemijskim mjerama te su osmislile i provele aktivnosti na otvorenom, u uskom krugu sudionika i posjetitelja koji su program mogli pratiti sa svojih prozora ili s ceste.

“Ove godine naglašavamo poveznice Uskrsnog doba s aktualnom društvenom situacijom. Korizmeno doba naglašava milosrđe, sućut koju vežemo uz sve oboljele, stradale u potresima u Zagrebu i Banovini, uz sve oboljele i javne djelatnike koji se zalažu da bi sačuvali zajednicu. Poruka Uskrsa uvijek poziv na radost i slavlje koju vežemo uz uskrsnuće Krista, novu nadu, nadu u pobjedu nad bolesti koja se nadvila nad cijeli svijet- želimo naglasiti da valja sačuvati život, ali ga istovremeno valja i živjeti u zajednici”, poručuje Dunja Vladislović, predsjednica KUU Sklad Bakar


Uvod u manifestaciju bila je humanitarna akcija. Udruge KUU Sklad, UHBDR Bakar, Bakarska žena, Podružnica umirovljenika Bakar i Gradska straža Bakar prikupile su 130 uskrsnih pinci i poslale ih uz poruku podrške i ohrabrenja u Sisak u namjeri da stanovnicima kontejnerskih naselja uljepšaju ovaj blagdan.

Vrijedne članice Društva naša djeca Bakar pripremile su  prigodne uskrsne poklone i ovom prigodom ih uručile djeci dramske grupe.

Gradska straža Bakar 1848 svečano je predstavila veliku oslikanu pisanicu darovanu od turopoljskih prijatelja, povijesne postrojbe Turopoljski banderij. Članovi Gradske straže zahvalili su svima koji su svojim trudom i financijskom potporom omogućili da ova lijepa pisanica oslikana turopoljskim ali i bakarskim motivima dođe u Bakar: županu plemenite Opčine Turopoljske Juraju pl. Odrčiću, tajnici Turopoljskog banderija Ini Martinović, tajniku Gradske straže Bakar Danijelu Bešireviću, gradonačelnicima Velike Gorice i Bakra, Krešimiru Ačkaru i Tomislavu Klariću, TZ Grada Bakra, KUU Sklad Bakar, DVD Bakar i bakarskom župniku vlč. Nikici Juriću te vlastitim članovima, Danijelu, Nikoli, Ahmi, Miljenku i Franji.


Ženska sekcija MPZ Sklad zapjevala je nekoliko prigodnih pjesama, a članovi Bakarske gospode prezentirali su tradicionalne odore.

“Ako epidemiološke mjere dozvole, Uskrsnu šetnju Bakrom nastavit ćemo 18. travnja kolaž- programom koji uključuje walk- in izložbu na otvorenom Sekcije za vizualne umjetnosti Sklad i foto kutak u kojem će poznati bakarski fotograf Miljenko Šegulja fotografirati sudionike i prolaznike, a pridružit će se i ostale bakarske udruge prigodnim programom na otvorenom. Da bi izvedeni program ipak bio dostupan široj publici, sve događaje ćemo fotografirati i snimiti te napraviti digitalnu razglednicu kojom ćemo naš “Uskrs u Bakru” prezentirati na YouTube- u, društvenim mrežama i u medijima”, najavljuje Vladislović.

Foto: Miljenko Šegulja 

Komentari