Bakar 26. svibanj 2018.

Na dva kotača u obilazak frankopanskih posjeda ​

Na dva kotača u obilazak frankopanskih posjeda ​
Stotinjak zaljubljenika u biciklizam jutros je iz Bakra krenulo u obilazak okolnih frankopanskih posjeda. Ovogodišnje, šesto izdanje “Bakar bike-a” posvećeno je upravo krčkim knezovima, povodom 900 godina od prvog spomena njihovog imena.

6. "Bakar bike", rekreativno- biciklističko događanje, ove je godine imao turističko- edukativni predznak. Naime, ovogodišnja je ruta posvećena obitelji Frankopan, povodom 900 godina od prvog spomena imena jedne od najmoćnijih plemićkih obitelji u Hrvatskoj.

Stotinjak sudionika, zaljubljenika u biciklizam i povijest, krenulo je jutros iz Senjske ulice u Bakru u obilazak frankopanskih posjeda, usput uživajući u predivnom pogledu na jedinstveni Bakarski zaljev.

Dvorac Frankopan i Hreljinska gradina

“Ruta Frankopana duga je 33 kilometra a na svom putu ćemo obići tri značajna frankopanska kaštela. Ruta je rekreativna, prilagođena svima, kako bi uživali u ovom lijepom danu”, rekla je Mirela Šenkinc iz Promotiv Travel Outdoor-a.

Iz Bakra su biciklisti krenuli put Kraljevice, gdje su razgledali atraktivni dvorac Frankopan, a potom su posjetili i drevnu Hreljinsku gradinu. Sudionici su se zaustavili i na Bakarskim prezidima, gdje su, uz predivni pogled, uživali u degustaciji Bakarske vodice. Cilj ovogodišnje biciklijade bio je kod frankopanskog kaštela u Bakru, gdje su najuspješnijima dodijeljene nagrade, koje je osigurao Decathlon, a kraljica i kralj ovogodišnjeg “Bakar bike-a” su Sanja Kauzlarić i Viktor Lenac.

Edukativni prdznak biciklijade

“Svake godine imamo mnogo sudionika, što nas veseli. Trudimo se iz godine u godinu pripremiti novu rutu. S obzirom na to da imamo devet kružnih uređenih biciklističkih staza, dugih preko 160 kilometara, lako nam je sudionicima pokazati nešto novo. Također, pokušavamo se povezati s okolnim općinama i gradovima i trudimo se da biciklijada bude edukativnog karaktera”, rekla je Sonja Jelušić Marić, direktorica TZG Bakra.

Organizatori, Turistička zajednica Grada Bakra i Promotiv Travel Outdoor, uz tehničku podršku BBK Team Rodeo, za sve su sudionike, uz stručno vođenje, pripremili okrjepu, ručak i poklone.