Bakar 13. srpanj 2022. Klaudio Vrančić

Plivači otvorili, Šegulja ukrasio, Mario zatvorio proslavu

Plivači otvorili, Šegulja ukrasio, Mario zatvorio proslavu
Ranojutarnje plivanje, popodnevna izložba, procesija i misno slavlje te večernji koncert Battifiace obilježili ovogodišnju “Margaretinu” u Bakru

“Margaretinu” su rano jutros otvorili Boris Petković, Tin Mijatov i Neo Križan, koji su preplivali Bakarski zaljev, od Bakarca do Bakra i tako “udarili” temelj “Margaretinog plivačkog maratona”. Nakon 2,6 preplivane milje Bakrani su plivače dočekali na Žalu ribara, a potom je u crkvici sv. Margarete služena sveta misa.


U čast nebeske zaštitnice Bakra- sv. Margarete u predvečerje je Primorjem prošla tradicionalna procesija s relikvijom sv. Margarete, nakon čega je na Žalu ribara koncelebriranu svetu misu predvodio vlč. Vjekoslav Đapić. 


Bakarsku rivu svojim je radovima ukrasio fotograf Miljenko Šegulja, koji je Bakarnima i njihovim gostima objasnio “Ča je ča”. Tridesetak je radova Šegulja rasporedio po Primorju, od Magistrata do Baškotane, a na njima su bakarski detalji s čakavskim nazivima i pojašnjenjima na književnom jeziku. 


Izložbu je nastupom uveličala Kulturno umjetnička udruga Sklad, kao i vrijedni mališani iz Društva naša djeca Bakar, koji su okupljenima, za simboličnu donaciju, “prodavali” školjkice, a u realizaciji su pomogle sve bakarske udruge.


Na samom je kraju, na predivnom Žalu ribara, nastupio popularni Mario Lipovšek Battifiaca, kojem je pripala čast da, svojim prepoznatljivim nastupom, spojem pjesme i kako je on to nazvao “stand up tragedije”, zatvori ovogodišnju proslavu u čast sv. Margarete.