Bakar 23. studeni 2019.

Položen kamen temeljac Vatrogasnog doma na Škrljevu

Položen kamen temeljac Vatrogasnog doma na Škrljevu

Veliki jubilej- 40 godina od osnivanja mjesnog DVD- a danas je svečano obilježen na Škrljevu. Položen kamen temeljac budućeg Vatrogasnog doma, nakon čega je održana i svečana sjednica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Škrljevo.

Svečano je danas bilo na Škrljevu gdje su kamen temeljac i povelju na gradilištu novog Vatrogasnog doma položili bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, predsjednik VMO Škrljevo Vice Sep, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Bakra Darko Pavletić i predsjednik DVD- a Škrljevo Mladen Babić. 


“Sretni smo što ćemo nakon četrdesetak godina uspješnog rada i djelovanja napokon dobiti toliko očekivani Dom jer se rijetki mogu pohvaliti izgradnjom novog Vatrogasnog doma. Novi će Dom riješiti gorući problem našeg društva, a to je garažni prostor za naša vozila”, naglasio je Babić, zahvalivši Gradu Bakru. 

“Brojne smo kamene temeljce postavljali na području Grada, ali ovaj mi je posebno prirastao srcu. Grad Bakar postaje snažno, moćno gospodarsko središte našeg Hrvatskog primorja. Stvorili smo uvjete da možemo sami osigurati izgradnju ovog Doma na kojeg sam silno ponosan”, naglasio je Klarić, najavivši izgradnju još jednog vatrogasnog doma, na Hreljinu.


“Neki su smatrali da je ovo nemoguće, da ovoga dana neće biti, ali do njega je došlo i ovo je stvarno veliki dan. Veselim se rezanju vrpce i ulasku u naš novi Vatrogasni dom. Ovo će biti još jedan centar Škrljeva, na ponos i diku Škrljeva, Bakra i svih vatrogasaca”, poručio je Sep, zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. 

“Nadam se da će Dom služiti svrsi te da ćete vi i dalje uspješno raditi na svojim zadaćama i poslovima. Velika je odgovornost pred vama jer ovo nije mala investicija”, škrljevskim je vatrogascima poručio Pavletić.


Dobrovoljno vatrogasno društvo Škrljevo tako je za 40. rođendan dobilo najljepši poklon. Počela je gradnja Vatrogasnog doma na samom ulazu u naselje, neposredno uz Industrijsku zonu Kukuljanovo. 

Vrijednost kapitalnog projekta Grada Bakra je 11.486.248,63 kn s PDV- om, predviđeni rok trajanja radova je 10 mjeseci pa bi škrljevski vatrogasci novi dom trebali dobiti već sljedećeg ljeta.


Novi će Vatrogasni dom, uz garažni prostor za vatrogasna vozila, imati i tehničke kao i te društvene te administrativne prostorije. Oko zgrade i pomoćne građevine uredit će se i prostor pa će vatrogasci i mještani dobiti i jog za boćanje, mjesta za parkiranje osobnih vozila i vozila osoba s invaliditetom. U planu je i hortikulturalno uređenje, a postavit će se i klupice te koševima za smeće. 

Obilježavanje značajnog jubileja nakon polaganja kamena temeljca nastavljeno je u Domu kulture gdje je, uz prisustvo brojnih uzvanika, održana svečana sjednica DVD- a Škreljevo. Tom su prilikom zaslužnima dodijeljene zahvalnice i priznanja. 


Dobrovoljno vatrogasno društvo Škrljevo broji 75 članova, od čega tridesetak operativnih vatrogasaca. Društvo se posebno ponosi velikim brojem mladih članova koji su jamstvo da za vatrogastvo u Škrljevu straha nema. 

DVD Škrljevo je dio Vatrogasne zajednica Grada Bakra, koja okuplja više od 400 članova raspoređenih u četiri društva, uz Škrljevo tu so su Hreljin Zlobin i Bakar. Grad Bakar tako raspolaže sa 150 operativnih vatrogasaca.