Bakar 14. srpanj 2019.

Spektakl na moru i kopnu na oduševljenje posjetitelja

Spektakl na moru i kopnu na oduševljenje posjetitelja

Spektakularna Pomorska bitka i atraktivna Grupa Vigor jučer su se u Bakru pokazali kao dobitna kombinacija. Bakrani su, uz pomoć brojnih povijesnih postrojbi, još jednom “obranili” grad, a veliku su pobjedu proslavili feštom do dugo u noć na prepunom Žalu ribara.

Vatreno je sinoć bilo u Bakru, na moru, ali i kopnu. Jubilarna 10. izdanje spektakularne Pomorske bitke te koncert sjajne Grupe Vigor u grad su privukli tisuće posjetitelja.  

Dan je počeo jutarnjim usponom na vrh Risnjaka, u organizaciji Planinarskog društva Bakar, dok je u popodnevnim satima počeo Margaretin sajam, na kojem su se predstavili izlagači iz svih krajeva Hrvatske.

U Gradskom vrtu za najmlađe je organizirana “Mala pomorska bitka” s mnoštvo zabavnih sadržaja. Mališani su uživali u gusarskom brodu na napuhavanje, mreži s balonima, potrazi za blagom, crtali su, bojali i plesali.


Blagdan svoje nebeske zaštitnice Bakrani su obilježili procesijom, s relikvijom sv. Margarete, koja je u predvečerje prošla Bakrom i to od crkve Majke Božje od Porta do crkve Sv. Margarete, gdje je svetu misu predvodio vlč. Marko Šarić.

Uvod u veliko finale bila je smotra povijesnih postrojbe, koja je okupila tridesetak postrojbi iz svih krajeva Hrvatske. Nakon polaganja vijenaca na spomenik braniteljima Domovinskoga rata sudionici, predvođeni Gradskom stražom Bakar 1848, u mimohodu su prošli Primorjem. 


U najatraktivnijem dijelu večeri rekonstruirana je legendarna Pomorska bitka iz 1616. godine, kada su Mlečani posljednji puta bezuspješno napali Bakar. Zagrmjeli su bakarski topovi, a zapaljeni su “mletački jedrenjaci”, uz pljesak okupljenih, još jednom poraženi napustili Bakarski zaljev.

Spektakularna je bitka završila isto takvim vatrometom, a večer velikom feštom uz grupu “Point” i popularni “Vigor” na prepunom bakarskom Žalu ribara. 


“Jubilarna 10. Pomorska bitka bila je vrlo uspješna, a imali smo i bogat prateći program”, poručila je Sonja Jelušić Marić iz Turističke zajednica Grada Bakra, zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji te čestitavši Bakranima Dan Grad i dan njihove nebeske zaštitnice.

“Ne samo da smo privukli ljude u Bakar već smo pokazali i drugu stranu priče, pokazali smo što Bakar može, a tek smo počeli. Cilj je da pokažemo bogatstvo Bakra i da privučemo ljude u grad, koji je to kroz svoju povijest zaista zaslužio”, zaključio je Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Za kraj spomenimo kako je ovo godina velikih jubileja. Naime, Bakar obilježava 240 godina od povelje Marije Terezije, a slavi i 170 godina Pomorske škole Bakar, kao i 100 godina od kad je Bakarski baškot u Parizu dobio medalju za izvrsnost. Uz to, Pomorska bitka, Udruga Gradska straža Bakar 1848 i Turistička zajednica Grada Bakra slave deseti rođendan.