Bakar 19. siječanj 2018.

Ukoričen djelić bogate bakarske povijesti

Ukoričen djelić bogate bakarske povijesti
Svečano je bilo jučer u Bakru, gdje je, u Domu kulture Matija Mažić, Bakranima i njihovim gostima predstavljen Bakarski zbornik broj 16, u kojem je obrađeno pet zanimljivih tema iz bogate bakarske povijesti

Prema riječima urednika profesora Borisa Petkovića svaki novi broj Bakarskog zbornika mala je svečanost posvećena povijesti i kulturi Bakra.

“Inače Bakarski zbornik pokrenut je još sredinom 90-ih godina, od kada smo imali 16 redovnih i nekoliko posebnih izdanja zbornika, posvećenih različitim temama kao što su bakarska knjižnica i vinogradarstvo. Iz godine u godinu se trudimo, radimo na zborniku, učimo na našoj prošlosti i kulturi”, naglasio je Petković.

Novi zbornik sadrži pet zanimljiv članaka iz bogate bakarske prošlosti kao dijela općenacionalne kulturno- povijesne baštine. Najopsežniji je članak dr. Irvina Lukežića u kojem je opisan život i djelo Žige Kopajtića, do sada rijetko spominjanog Bakranina. U sljedećem članku dr. Željko Bartulović i Jana Tonžetić donose detalje iz rada općinske organizacije grada Bakra za vrijeme Prvog svjetskog rata dok je profesor emeritus Julijan Dobrinić napisao članak o novcu te daje numizmatičku analizu spomenutog bakarskog novca. Trojica Bakrana, prof. Josip Luzer, Mladen Cvijanović i akademik Dmitrij Čegodaev istražili su područje bakarske crkveno pjevačke baštine i pučkih napjeva o Božiću i Uskrsu. I na kraju povjesničarka umjetnosti Nina Rukavina obradila je temu ruskih izbjeglica u Bakru nakon Prvog svjetskog rata.     

Ovogodišnji zbornik su uz urednika predstavili znanstvenica dr.sc. Maja Polić, te kulturni djelatnik i povjesničar magistar Branko Kukurin iz Kastva, a okupljene je pozdravio i zamjenik bakarskog gradonačelnika Tomislav Dundvić, zahvalivši i čestitavši svima koji su radili na zborniku.

16. Bakarski zbornik tiskan je u 200 primjeraka. Uredništvo sačinjavaju Vladimir Grubešić, Ankica Nanut, Tatjana Pavletić Stanin, Maja Polić i Ivna Kauzlarić. Troškovi izdavanja svih bakarskih zbornika pa i ovogodišnjeg financirani su sredstvima proračuna Grada Bakra te  donacijom Primorskog goranske županije. Zbornik se može kupiti, po cijeni od 60 kuna, u Gradskoj knjižnici Bakar ili u gradskoj upravi.