Bakar 11. lipanj 2022. Klaudio Vrančić

Životne priče mještana ukoričene u “Hreljinski koral”

Životne priče mještana ukoričene u “Hreljinski koral”
Na prepunoj terasi sportske dvorane Osnovne škole Hreljin predstavljena knjiga “Hreljinski koral”, autorice Marine Tijan Hajdinić

“Celi” Hreljin večeras se je okupio na terasi sportske dvorane Osnovne škole Hreljin, gdje je predstavljena knjiga “Hreljinski koral”. Na petstotinjak je stranica autorica Marina Tijan Hajdinić ispričala životne priče mještana iz proteklog stoljeća. 


“Marinina knjiga je spomenar, ne samo jednom vremenu, nego i ljudima koji su živjeli u to vrijeme, stvarali, radili… unaprjeđivali Hreljin. U knjizi je i ljubavi, radosti, veselja, žalosti, tuge… Vjerujem da će u njoj svatko pronaći nešto zanimljivo”, poručila je urednica Cvjetana Miletić.


“To je jedan pravi hreljinski litrat u kojem su izabrane priče iz života Hreljana, njihove teške sudbine, ali i veselje koje nas je uvijek guralo naprijed. U jednom dijelu su uključeni sugovornici s Krka, Praputnjaka, Drivenika, Bakra… da se vidi različitost i bogatstvo čakavštine. Tu su i moje impresije iz mojih šetnji Hreljinom, mjestom koje najviše volim. Zabilježila sam kratke crtice da se ne zaborave, rekla je autorica, zahvalivši starim Hreljanima koji su joj “podarili svoja sjećanja”.


Spomenuti treba kako je u “Hrlejinskom koralu” i rječnik, za kojeg je zaslužan pokojni Miljenko Paškvan, a u knjizi su i brojne fotografije, koje je autorica sama prikupila, ali i 561 “pričvorak”.

“Pričvorak je nadimak. Jer svaka je familija na Hreljinu nekada imala svoj pričvorak, koji je dan s razlogom i po kojem smo se poznavali”, poručuje Marina Tijan Hajdinić.


O knjizi su govorili i Darko Čargonja, ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, recenzent Theodor de Canziani i lektorica Marina Frlan- Jugo, a večerašnju su svečanu promociju nastupima uveličali: KUD “Sloga”, KUD “Martin Matetić”, Ženska klapa “Hreljin”, Petra Hajdinić i Miroslav Paškavan.