Čavle 24. kolovoz 2017.

Miljokaz i pogled na Grobnišćinu vrijedni zaustavljanja

Miljokaz i pogled na Grobnišćinu vrijedni zaustavljanja
Novouređeni vidikovac “Miljokaz” na Kamenjaku danas je svečano otvoren povodom Dana općine Čavle i cerničkog zaštitnika Sv. Bartola.

Na novouređenom grobničkom vidikovcu “Miljokaz” na Kamenjaku, u koji je uloženo oko 400 tisuća kuna, isplati se zastati te barem nakratko uživati u jedinstvenom pogledu, što “puca” na predivno Grobničko polje.

Dva stoljeća stari spomenik što označava udaljenost od točno 15 kilometara od Rijeke pravo je bogatstvo stare Lujzijane, koja skriva mnoga čari.

Hrvatske ceste uredile su vidikovac na možda i najpoznatijem grobničkom zavoju, a u pomoć je priskočila i Općina Čavle. Oko starog miljokaza tako je uređen okoliš, koji je oplemenjen ogradom i klupicama. Uskoro će niknuti zelenilo, a uređena su i parkirna mjesta.

“Željeli smo revitalizirati i iz sivila izvući prekrasne dijelove naše cestarske baštine, u ovom slučaju Lujzijane. Malo po malo nam je u planu revitalizirati ih. Značaj ove pozicije je i prekrasan pogled na krajolik od kojeg zastaje dah,” naglasila je Silvana Sorić, iz Hrvatskih cesta.

“U ime Općine Čavle moram zahvaliti Hrvatskim cestama što su se odlučili na ovu investiciju te uredili vidikovac. Mi smo se uključili u investiciju. Uređenjem vidikovca narastao je interes za miljokazom. Lujzinska cesta biser je našeg kraja. Vjerujem da ćemo je uspjeti sačuvati i dati joj dodatnu vrijednost,” rekla je općinska načelnica Ivana Cvitan- Polić.

U planu je i uređenje samog miljokaza, a uskoro će biti postavljene i informativne tabele, kako bi se svi koji zastanu mogli upoznati sa zanimljivim spomenikom.

Svečano otvorenje vidikovca “Miljokaz” samo je dio bogatog programa obilježavanja Dana općine i cerničkog zaštitnika Sv. Bartola. Danas i narednih dana Gobničane i njihove goste čeka bogat vjerski, zabavni i sportski program Bartoje 2017.