Čavle 29. travanj 2022. Klaudio Vrančić

Svečano na Čavlima- Vlasti Juretić nagrada za životno djelo

Svečano na Čavlima- Vlasti Juretić nagrada za životno djelo
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Čavle. U najsvečanijem i najemotivnijem trenutku nagrada za životno djelo postumno je dodijeljena Vlasti Juretić.

Među nedavno realiziranim čavjanskim projektima ističu se obnova ambulante, kao i južne strane starog dijela Osnovne škole Čavle. Čebuharova kuća dobila je plinsku infrastrukturu. Nakon modernizacije kotlovnice na plinsku mrežu spojen je i Dom kulture. Sanirana je međukatna konstrukcija Kaštela. U suradnji s PGŽ, Općinom Jelenje i župom sv. Mihovila obnovljen je spomenik Podhumskim žrtvama u Sobolima. Ulaganja nisu zaobišla ni Boćarski dom na Hrastenici, kao ni Sportsku dvoranu i igralište u Mavrincima….Ulagalo se i u komunalnu infrastrukturu, najmlađe, ali i one nešto starije… koji su u nekadašnjem Boćarskom domu Bajci dobili novi Klub umirovljenika.


Spomenuti svakako treba i pokrenute radove na izgradnji interne ceste u Zoni Soboli, vrijedne čak 16 milijuna kuna. Kapitalno je to ulaganje, koje jamči razvoj gospodarstva, dolazak novih poduzetnika i nova radna mjesta. Na sve učinjeno u proteklom razdoblju osvrnula se općinska načelnica Ivana Cvitan- Polić, najavivši nove velike projekte i ulaganja te čestitavši mještanima blagdan sv. Filipa i Jakova. 
 

Čestitkama se pridružio i predsjednik Općinskog vijeća Norbert Mavrinac, istaknuvši kako je godišnja nagrada Općine Čavle dodijeljena Nogometnom klubu Grobničan. Klub je osnovan 1932. te ove godine obilježava 90 godina postojanja i kontinuiranog rada. Najstarija čavjanska udruga značajnim sportskim rezultatima promiče sport i promovira općinu Čavle, a okuplja 150 aktivnih igrača. 


U najsvečanijem, ali i najemotivnijem, trenutku večeri Nagrada za životno djelo Općine Čavle postumno je uručena Vlasti Juretić, koja je ostavila neizbrisiv trag na području unapređenja kulture, zaštite materijalne i nematerijalne baštine Grobnišćine, grobničkog govora te zaštite i očuvanju Kaštela Grobnik. Zahvaljujući njezinom radu grobnička čakavština postala je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Bila je jedna od najistaknutijih kulturnih i društvenih djelatnica Grobnišćine, pjesnikinja, književnica, borac za zaštitu i unapređenje kulturno- povijesne baštine. Nagradu je preuzeo Vlastin sin Arnold Prelčić Juretić 


Priznanje Vlasti Juretić odao je i novoosnovani Mješoviti pjevački zbor “Castrum”, pod ravnanjem maestra Darka Čargonje, osnovan na njenu inicijativu, koji je u večerašnji premijerni nastup uvrstio i Vlastinu skladbu, neslužbenu grobničku himnu- “Tu je jubav moja”. 


Spomenimo za kraj kako je ispred Primorsko- goranske županije Čavjanima njihov dan čestitao bivši općinski načelnik te aktualni potpredsjednik Županijske skupštine Željko Lambaša. Ispred susjednih Gradova i Općina isto je učinio kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić. Čestitkama se pridružio i riječki gradonačelnik Marko Filipović, a u ime prijateljske slavonske Općine Cernik okupljenima je čestitao načelnik Vitomir Žakić.