Čavle 24. kolovoz 2017.

Veliko grobničko slavlje u čast sv. Bartolu

Veliko grobničko slavlje u čast sv. Bartolu
Grobničani slave jednog od svojih zaštitnika- sv. Bartola apostola. Vjerskih, kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja na Grobnišćini danas nije nedostajalo, a veselo će na Čavlima biti i narednih dana.
 
Bogat program obilježavanja Dana općine Čavle i cerničkog zaštitnika Sv. Bartola, što je počeo još u utorak, jučer se nastavio otvorenjem izložbe “Boje prirode”, svetom misom i križnim putem te svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Čavle, na kojoj su dodijeljene godišnje nagrade i priznanja. 
 
Osim jutarnjih, sveta misa u crkvi sv. Bartola u Cerniku služena je i u večernjim satima, nakon čega je uslijedio zavjetni obilazak oltara sv. Bartola apostola te tradicionalni Bartojenak, uz glazbeni program.
 
“Isus je Natanaelu, Bartolu, rekao- evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare. Pitanje je, da li bi Isus danas ovdje mogao za nas reći- evo mojih istinitih učenika u kojima nema prijevare ili bi bio razočaran. To pitanje moramo postaviti sami sebi,” vjernicima je poručio vlč. Kristijan Zeba, koji je predvodio misno slavlje u Cerniku.
 
 
sv. Bartol apostol
 
Sv. Bartol se spominje u evanđelju po Mateju, Marku i Luki te Djelima apostolskim. Pučko ime Bartol izvedenica je od Bar Talmaj, što u prijevodu znači Talmajev sin. Brojni stručnjaci smatraju da su Natanael i Bartol ista osoba. Natanael je po mnogima ime, a Bartolomej svojevrsno prezime istog apostola, a mnoge činjenice idu u prilog toj teoriji.
 
Natanaela, koji nakon početnog oklijevanja postaje Isusov učenik, Isus već kod prvog susreta opisuje kao jednostavnog, poštenog, iskrenog i dobronamjernog čovjeka. Kao misionar je propovijedao u dalekoj Indiji i Armeniji, gdje je mučen na najokrutniji način. Oguljena mu je koža i odrubljena glava. Taj je čin ovjekovječio Michelangelo u Sikstinskoj kapeli.

 
Stadion "Adelija Haramija- Beba"
 
Danas, na sam dan sv. Bartola, osim vjerskih, nije nedostajalo ni ostalih sadržaja. Otvoren je tako atraktivni vidikovac “Miljokaz” na Kamenjaku, a svoj su doprinos jednom od najvećih grobničkih blagdana dali i nogometaši Grobničana i Halubjana, koji su u Mavrincima odigrali prvenstveni susret. Po završetku utakmice na stadionu je svečano otkrivena ploča preminuloj Adeliji Bebi Haramiji, koja je zadužila NK Grobničan, ali i čitav grobnički kraj. Stadion u Mavrincima sada s ponosom nosi ime “Adelija Haramija- Beba”. 
 
Počasne predsjednice kluba i svega što je za života napravila za svoj kraj u prigodnom se govoru prisjetio predsjednik kluba Igor Čargonja, naglasivši kako je Beba Haramija živjela za svoj Grobničan. Okupljene je u Mavrincima pozdravila i općinska načelnica Ivana Cvitan- Polić.
 
 
Bogat sajam rukotvorina i autohtonih proizvoda
 
Iza Doma kulture, na Trgu hrvatskih branitelja, u popodnevnim je satima otvoren bogat sajam rukotvorina i autohtonih proizvoda, na kojem je izlagalo 16 izlagača. Bilo je tu prirodne kozmetike, nakita, kolača, čajeva, meda, sira, voća, džemova, sokova, ulja, suvenira, proizvoda za kućne ljubimce i ukrasa.
 
 
Bartoja ne bi bila Bartoja bez šarenih štandova u Cerniku. Mališani su, kao i svake godine, došli na svoje. “Petešići kimi se vrit puše” više nisu atraktivni kao nekada, ali najmlađi su lakoćom pronašli nešto za sebe, baš kao i njihovi roditelji i nonići prije mnogo godina.
 
 
Večeras Belfast Food
 
Za večernju feštu iza Doma kulture zaduženi su riječki Irci, popularni “Belfast Food”, a Grobnička fešta u čast sv. Bartolu nastavlja se sutra i prekosutra, kada će na Čavlima nastupati “Hladno pivo”, odnosno Tomislav Bralić i klapa “Intrade”.