Jelenje 24. svibanj 2022. Klaudio Vrančić

Koji otpad u koju kantu, pojašnjeno na tribini u Dražicama

Koji otpad u koju kantu, pojašnjeno na tribini u Dražicama
Što ide u koju “kantu” mještani Općine Jelenje mogli su saznati i na danas održanoj javnoj tribini- “Odvojeno prikupljanje otpada”

Hvalevrijedna jelenska ekološka “priča”, koja je započela još 2019. godine otvaranjem reciklažnog dvorišta, nastavila se i narednih godina. Tako su 2021. mještanima podijeljeni individualni zeleni spremnici, a ove je godine svako dvorište dobilo plave i žute spremnike. 


“Plavi i žuti spremnici su davno podijeljeni, a mještani su bili nestrpljivi, bilo je puno upita kada će krenuti primjena. No, pružatelj usluga- KD Čistoća trebao je najprije obaviti logističku pripremu, što je uspješno realizirano. Trenutno odvajanje otpada funkcionira u tri jedinice lokalne samouprave, a među njima je i Općina Jelenje. Reakcija mještana je odlična, velika većina odvaja otpad, a nadamo se da će uskoro i preostali te da ćemo imati čisti okoliš, na dobrobit zajednice”, poručio je općinski načelnik Robert Marčelja, naglasivši kako su, da bi se to postiglo, neophodne edukacije.

A što ide u koju “kantu” mještani su mogli saznati i na danas održanoj javnoj tribini- “Odvojeno prikupljanje otpada”, što su je, u Domu kulture Dražice, organizirali Općina Jelenje i Komunalno društvo Čistoća d.o.o.


“Cilj tribine je upoznati ljude s novim sustavom gospodarenja otpadom, odnosno individualnim prikupljanjem otpada. Nažalost mještani još uvijek vrlo malo znaju o pravilnom postupanju s otpadom”, poručila je Vana Kocijančić, specijalist tehničkih poslova u KD- u Čistoća. 

Naime, mještanima su podijeljeni zeleni spremnici za mještani komunalni otpad, plavi za papir te žuti za plastiku, metal i višeslojnu ambalažu. No, priča ipak nije tako jednostavna pa se greške i dalje događaju. 


“Otpad se vrlo često ne razdvaja pravilno. U plave i žute spremnike korisnici odlažu onečišćenu frakciju, na primjer neoprane plastične boce ili konzerve s ostacima hrane ili primjerice mastan papir. To je velika pogreška jer takav otpad ovlašteni oporabitelji ne preuzimaju”, istaknula je Kocijančić. 

Bitno je naglasiti da se pražnjenje zelenih spremnika, koji se u općini Jelenje prazne ponedjeljkom, naplaćuje, dok se žuti i plavi prazne besplatno, svakog prvog, odnosno drugog četvrtka u mjesecu. Briga za okoliš mještanima tako donosi i osjetne uštede. 


Za kraj spomenimo i kako su spremnici za staklo te tekstil i obuću i dalje dostupni na javnim površinama na području Općine Jelenje.