Jelenje 3. rujan 2016.

Kolinda Grabar- Kitarović: “Grobničani su stali na branik domovine”

Kolinda Grabar- Kitarović: “Grobničani su stali na branik domovine”
Ovogodišnje druženje u Lukežima branitelji će zasigurno dugo pamtiti. Naime, tradicionalnom je susretu ove godine nazočila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović. 
 
Sedmu godinu za redom branitelji s Grobnišćine, ali i ostalih dijelova naše županije, okupili su se u Lukežima. No, današnje su druženje pratile i brojne televizijske kamere. Razlog je posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović. 
 
“Jako mi je drago biti tu na mojoj rodnoj Grobnišćini. Drago mi je susresti se s dragovoljcima Domovinskog rata. Ovdje se nisu vodile neposredne ratne operacije, niti je ovo područje bilo ugroženo vojno, ali Grobničani su stali na branik domovine zajedno sa svima, posebno u Lici, ali i na mnogim drugim ratištima. Drago mi je danas isto tako vidjeti i njihove kolege i prijatelje iz drugih dijelova Hrvatske. Baš je lijepo druženje,” poručila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović. 
 
Uz hrvatsku predsjednicu tradicionalnom su druženju prisustvovali i brojni ugledni gosti, prije svega ministar branitelja Tomo Medved.
 
“Raduje me da sam danas ovdje s hrvatskim braniteljima, stradalnicima Domovinskog rata, majkama, očevima, braćom i sestra naših poginulih branitelja, s hrvatskim ratnim invalidima, preživjelim hrvatskim braniteljima. Došao sam ih pozdraviti, ohrabriti i zahvaliti na svemu što su učinili,” naglasio je ministar Medved. 
 
Druženje branitelja koje se u Lukežima tradicionalno održava prve subote u rujnu organizira UHBDDR PGŽ.
 
“Velika je čast da je naša predsjednica danas ovdje. Cilj druženja je da se okupe hrvatski branitelji i dragovoljci Domovinskog rata te razne udruge iz Domovinskog rata, a da razlog ne bude neka od obljetnica ili državni praznik. Ovo je druženje u kojem se možemo posvetiti jedni drugima, opustiti se i zabaviti,” rekao je Nikica Maravić predsjednik UHBDDR-a PGŽ. 
 
UHBDDR PGŽ
 
UHBDDR PGŽ nekada je imala tri podružnice: Rijeka, Delnica i Grobnik. Grobnička je podružnica osnovana 1997. godine i opstala je do danas. Kako su se ostale dvije podružnice ugasile grobnička je preuzela udrugu na županijskom nivou. Danas okuplja više od stotinu članova, od čega četrdesetak s Grobnišćine.