Jelenje 18. ožujak 2016.

Mladi umjetnici otvorili “Šimčeve dane”

Mladi umjetnici otvorili “Šimčeve dane”
Sedmero mladih grobničkih umjetnika izložbom je otvorilo 2. “Šimčeve dane”, manifestaciju u spomen na pokojnog mons. Josipa Šimca, koji je na Grobnišćini ostavio neizbrisiv trag.

Šarenilom boja mladi su grobnički umjetnici obojili Dom kulture u Dražicama. Svoje su radove, u sklopu izložbe “Gro-Art”, izložili: Barbara Brnelić, Dajana Durić, Diana Kovačić, Romina Mejak, Dajana Radoš, Ivan Reljac i Celestina Vičević.

“Začudilo me što ima toliko mladih ljudi na Grobniku koji se bave kreativnim, umjetničkim radom. Za jednu malu sredinu to je vrlo značajno. Stvorena je jedna pozitivna, kreativna klima na Grobinštini. Ovdje je sedam autora i svi su različiti po medijskom izrazu. Izložba je vrlo raznolika i stilski slojevita,” naglasio je povjesničar umjetnosti Boris Toman.

Izložbom talentiranih mladih umjetnika otvoreni su 2. “Šimčevi dani”, manifestacija koja slavi život i djelo pokojnog mons. Josipa Šimca. 
 
Važan za Grobnišćinu

Šimac je Grobnišćinu uvijek nosio u srcu. Ne čudi stoga što su Grobničani, u spomen na svog “plovana” organizirali trodnevnu manifestaciju, bogatu događanjima. 

“Budućnost će pokazat kuliko j’ mons. Josip Šimac bil važan za razvoj našega kraja. Si ki su ga poznali sigurno imaju baren nekuliko sličic kroz ke se sjećaju njega i zač je bil važan va njiihovon životu,” naglasila je Ana Linić Faraguna, zamjenica načelnika Općine Jelenje.

“Gospodin Šimac je bil dugogodišnji plovan va Voloskon, ali j’ z Jelenja tako da je bil jako vezan za Grobnišćinu. Pokrenul je puno stvari i dal veli doprinos razvoju našega kraja,” rekao je Ivoslav Ban, predsjednik Matice hrvatske- ogranka u Jelenju.

Zanimljivo, ogranak Matice hrvatske u Jelenju pokrenut je upravo na inicijativu mons. Josipa Šimca pa je manifestacija ujedno i svojevrsna zahvala dragom osnivaču.  
 
Subotu radionice, nedjelju misa zadušnica

Svi zainteresirani izložbu u Domu kulture u Dražicama mogu pogledati ovog vikenda, od 9 do 12 i od 16 do 19 sati. “Šimčevi dani” sutra se nastavljaju u čitaonici gdje novoosnovani Aktiv mladih Matice Hrvatske organizira povijesnu, likovnu, foto, literarnu i plesnu radionicu. 

U nedjelju u 17 sati Grobničani će položiti cvijeće i zapaliti svijeće na grobu mons. Josipa Šimca u Jelenju, a sat vremena kasnije u župnoj će se crkvi služiti sveta misa zadušnica. 

2. “Šimčevi dani” završit će prigodnim kulturno- umjetničkim programom u kojem će sudjelovati vokalna skupina KUD-a Zvir, Lea Kumić i Korina Juretić.