Jelenje 25. srpanj 2022. Izvor: jelenje.hr

Ne gasi se grobnički “Feral ki’j pušćal sinjal”

Ne gasi se grobnički “Feral ki’j pušćal sinjal”
U Dražicama održano 12. izdanje manifestacije koja čuva sjećanje na mlikarice, ali i na nekadašnji način života grobničkog kraja

Šetnjom putovima mlikarica u aranžmanu Planinarskog društva Obruč, krajem srpnja, počelo je 12. izdanje manifestacije “Feral ki’j pušćal sinjal” kojom se odaje počast grobničkim mlikaricama koje su do kraja prošlog stoljeća svakodnevno u Rijeku nosile mlijeko s grobničkih pašnjaka. Mliječna staza vodi od centra Dražica preko Lukeža pa sve do Rijeke.


Središnja svečanost u čast mlikarica započela je u popodnevnim satima. Hostese u grobničkim nošnjama iz KUD- a Zvir Jelenje dočekale su goste uz promo pult Visit Jelenje na kojemu su bile domaći kolači i kroštule.

Uz zvuke harmonike i bubnja, pokraj spomenika na Trgu mlikarice, potaknute je sjećanje na simbol Grobnišćine. Linda Colnar otpjevala je himnu Mlikarica, sve prisutne pozdravili su načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja i vlč. Ivan Milardović, pjesnikinja Cvetana Linić pročitala je nekoliko pjesama iz opusa Vlaste Juretić uz gitarsku pratnju Slađane Čolović.


Svi prisutni mogli su uživati i kušati delicije koje su spremali Doris Vlah i Luka Dančulović, zvijezde nacionalne televizije emisije Tri, dva, jedan kuhaj. Kulinarski dvoboj tom je prigodom kreiran od proizvoda Mini mljekare Veronika i PTO Frankulin.

Na pozornici su se pridružili i znani gosti, odnosno začetnici domaćeg “ča- vala”. Duško Jeličić Dule i Bonaca zasvirali su i otpjevali nekoliko prigodnih pjesama. Nakon Duleta grobničke običaje i ples predstavili su plesom u paru članovi KUD- a Zvir, uz autohtoni folklor.


Podsjetimo manifestacija Feral ki je pušćal sinjal, odnosno od milja nazvana “Mlikarica” započela je prije 12 godina krenula na inicijativu Dine Peloza. Očuvano je tako sjećanje na mlikarice, ali i na nekadašnji način života ovog kraja.

Za vrijeme trajanja kulturno-umjetničkog programa publici je priređeno prigodno iznenađenje. Naime, povodim 12. Mlikarice sponzori Veronika i Frankulin nagradili su 12 sretnika koji su ispod sjedišta stolica pronašli letak.


Bila je to i prilika za naraditi nabolje u turniru briškule i trešete u organizaciji Udruge umirovljenika. Uručene su tako prigodne medalje i plakete najboljima.

Svi okupljeni mogli su uživati u kanapeima i toploj štrudli od sira. Noć u čast mlikaricama započela je velikim koncertom grupe Koktelsi.