Jelenje 21. ožujak 2016.

U spomen na velikog čovjeka

U spomen na velikog čovjeka
Dostojanstvenim polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na posljednjem počivalištu mons. Josipa Šimca, na jelenskom groblju, Grobničani su još jednom odali počast svom “plovanu”. 
 
2. “Šimčevi dani”, trodnevno “slavlje” života i djela pokojnog mons. Josipa Šimca završili su misom zadušnicom u župnoj crkvi Sv. Mihovila, koju je predvodio vlč. Lovro Perić. 
 
Nakon mise upriličen je kratak kulturno- umjetnički program, u sklopu kojeg su nastupili vokalna skupina KUD-a Zvir i Lea Kumić. 
 
Misnom je slavlju prethodilo polaganje cvijeća i paljenje svijeća na posljednjem počivalištu mons. Josipa Šimca, na jelenskom groblju. Cvijeće su položili članovi Matice hrvatske- ogranka u Jelenju te tako još jednom odali počast svom osnivaču, “plovanu” i velikom čovjeku. 
 
Zadužio Grobnišćinu i Volosko
 
Josip Šimac rođen je u Jelenju 1939. godine. Školovao se na Biskupskom sjemeništu, Visokoj Bogoslovnoj školi u Pazinu i Katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. U Rimu je završio poslijediplomski i doktorski studij, a zaređen je 1965. godine.
 
Bio je profesor teologije u Rijeci, župnik u Svetom Jurju, Lukovu Otočkom, Rukavcu, Matuljima i Volovskom, gdje je, kroz tri desetljeća, ostavio najdublji trag. Bio je i dekan opatijskog dekanata, kanonik Riječke prvostolne crkve, predstojnik Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije…
 
Nažalost zbog bolesti ostala je neispunjena njegova želja da se kao župnik vrati u svoje Jelenje. No, njegovo će nasljeđe na Grobnišćini ostati zauvijek. Grobnički svećenik, “graditelj i obnovitelj crkava” preminuo je 14. rujna 2013. godine.