Ostalo 26. veljača 2019.

130 godina zdravstvenog turizma u Opatiji

130 godina zdravstvenog turizma u Opatiji

Manifestacijom “Ožujak- oaza wellnessa”, uz brojne programe, treninge, radionice i tretmane, Opatija obilježava 130 godina od proglašenja prvim klimatskim lječilištem na Jadranu te postaje centar zdravstvenog turizma Hrvatske. Središnji program održat će se već u subotu, 2. ožujka kada će Dan zdravlja, vitalnosti i ljepote predstaviti ponudu wellness i kozmetičkih centara te radionice i predavanja vrhunskih stručnjaka.

Treninzi uz najpoznatijeg hrvatskog trenera Marija Mlinarića, rekreativni programi šetnji i nordijskog hodanja, radionice joge i meditacije, posebno osmišljena ponuda opatijskih wellness i fitness centara i brojne druge aktivnosti ispunit će gotovo sve dane sljedećeg mjeseca koji će u Opatiji ponovo postati “oaza wellnessa” te obilježiti 130 godina zdravstvenog turizma.

Prva prilika za temeljito buđenje duha i tijela u sklopu manifestacije “Ožujak- oaza wellnessa” u organizaciji Turističke zajednice grada Opatije stići će već u subotu, 2. ožujka i to u 9 sati jutarnjom trening šetnjom koja započinje ispred Grand hotela 4 opatijska cvijeta. Zatim u 10 sati kreće prvo ovogodišnje nordijsko hodanje kroz povijest Opatije ispred Ville Angioline dok će Conference park 25/7 (Hotel 4 opatijska cvijeta) od 10 do 17 sati ugostiti Dan zdravlja, vitalnosti i ljepote. U prizemlju konferencijskog centra na Sajmu wellnessa i zdravlja predstavit će se Thalassotherapija Opatija, Učilište Lovran- Medical Wellness Akademija, Ortosan- Medical Wellness Centar, Amadria Park Hoteli, Hotel Bristol by OHM, Hotel Navis, Hotel Villa Kapetanović,  Liburnia Riviera Hoteli, Studio za masažu Noa, Crveni križ Opatija, Damir Manola Bioterapija, Vesna Naturals, Renata Reiner Yoga i Lječilište Veli Lošinj, a gastronom Damir Perman postavit će kutak zdrave hrane. Posebna atrakcija ovog sajma bit će virtualna vožnja biciklom od Opatije do Mošćeničke Drage, koju će posjetitelji moći doživjeti zahvaljujući trenažeru na koji je bicikl postavljen. Simuliranjem opterećenja pri usponima i padinama na pravoj stazi, a pri tome istovremenom sinkronizacijom videa sa brzinom kretanja korisnik zapravo dobiva iskustvo kao da vozi na stvarnoj lokaciji. Osim toga, posjetitelji sajma moći će isprobati besplatne masaže, kupiti tretmane i wellness programe s velikim popustima i istražiti posebne ponude kozmetike. 


Na prvom katu centra tijekom dana održat će se brojna predavanja i radionice. Mario Mlinarić vodit će motivacijsku radionicu, Denis Delogu govorit će o zdravlju i prehrani, Mladen Delač predstavit će vježbe joge i autogeni trening, Paolo Šorić iz Thalassotherapije Opatija govorit će o rehabilitaciji i predstaviti rehabilitacijske vježbe, dok će osnivačica Medical Wellness akademije Jelica Popić obraditi temu zdravog spavanja. Teme ostalih predavanja i radionica bit će stres, dijete, detoksikacija, joga, tajne čovjekova zdravlja...  

Tijekom poslijepodneva, od 12.30 do 15 sati, susjedna Antica Osteria da Ugo nudit će dvije varijante zdravog ručka po cijeni od 95 kuna, a na trgu ispred hotela Royal održat će se vježbanje uz Thalasso Fit Challenge i Dynamic Fitness škola. 


I naredni će vikend biti ispunjen sportskim aktivnostima. U subotu, 9. ožujka, dan će početi uz ekološki sajam na opatijskom “mrkatu” i besplatnu nordijsku šetnju kroz povijest Opatije u organizaciji KŠR Gorovo. Uz stručno vođenje, osigurani su i štapovi za 40 sudionika, a ove će se šetnje nastavljati i svake subote do kraja mjeseca, sa startom ispred Ville Angioline u 10 sati. Tijekom poslijepodneva trajat će otvorena vrata Dynamic Fitnessa u Sportskoj dvorani Marino Cvetković, koja će otvorenima ostati i svake subote u ožujku, a zanimljivu besplatnu bioterapijsku radionicu za dame, povodom Međunarodnog dana žena, održat će Damir Manola od 16 do 18 sati u dvorani KD Zora. Dan bogat događanjima zaključit će trail utrka Noćna Rika Carmen Sylva sa startom na kupalištu Slatina u 19 sati, koja će povesti trkače rutom kroz šumsko šetalište Carmen Sylva do Pobri, a nakon spusta na plažu Lipovica Lungomarem natrag do Slatine. Uz sportski, utrka će imati i humanitarni karakter jer će se dobrovoljni prilozi sudionika donirati Udruzi osoba s invaliditetom Grada Opatije, ali i zabavni program uz DJ-a. 

U nedjelju, 10. ožujka, najpoznatiji hrvatski trener i motivator Mario Mlinarić održat će trening na otvorenom u parku ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer s početkom u 10 sati, a besplatni “MM treninzi” održavat će se i svake nedjelje do kraja mjeseca. 


Tijekom manifestacije “Ožujak- oaza wellnessa” održavat će se i besplatne radionice Yoga i meditacija u pokretu Medical Wellness akademije 5., 12. i 19. ožujka te radionica obuke masaže za parove “Ruke koje vole” Ortosan- Medical Wellness centra 11. i 27. ožujka. U Amadria Park hotelu Milenij održavat će se vikend radionice, 02.- 03. ožujka Yoga vikend, a 09.- 10. ožujka i  23.-24. ožujka Wellness u funkciji zdravlja. Tijekom opatijskog mjeseca sporta i zdravlja, hoteli i wellness centri pripremili su posebne ponude tretmana i wellness programa uz značajne popuste, a više informacija o programu i ponudi može se pronaći na internetskim stranicama Turističke zajednice- visitopatija.com