Ostalo 18. ožujak 2020.

Četiri nova pozitivna na koronavirus u našoj županiji

Četiri nova pozitivna na koronavirus u našoj županiji
U PGŽ je do sada evidentirano 14 slučajeva zaraze koronavirusom. Sve službe civilne zaštite visoko su organizirane, volonteri Crvenog križa pomažu u dostavi hrane i lijekova starijim osobama.

Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić izvijestio je kako u PGŽ danas imamo 4 nova pozitivna slučaja. 

“To su osobe koje su na vrijeme prepoznate i stavljene u samoizolaciju i za sada nema lokalnog širenje virusa. Jako je bitno da cijeli sustav, od zdravstvenog do preventivnog maksimalno funkcionira i da se u ovoj fazi borimo da se smanji ono najgore, odnosno da ne bude smrtnih slučajeva. Sve sastavnice sustava civilne zaštite su izuzetno visoko organizirane što je jako bitno”, poručio je Boras Mandić,  dodavši kako će od sutra u Rijeci biti u funkciji laboratorij za testiranje koronavirusa čime će se sigurno dobiti i na vremenu i na kapacitetu.

Predložene najrigoroznije mjere

U ponedjeljak je od strane Stožera predložen set najrigoroznijih mjera i u tom smjeru ide usvajanje, a danas se očekuje donošenje zakonskih akata u Saboru kako bi cijeli sustav civilne zaštite dobio puno operativnije alate.

Boras Mandić je rekao kako su se mnogi pojedinci i udruge stavili na raspolaganje i pozvao svih da ne djeluju samoinicijativno, već da sve ide preko Crvenog križa i postrojbi civilne zaštite jer možemo iz dobre namjere nekontrolirano raditi transmisiju.

Poziv na redovne akcije darivanja krvi

Ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko- goranske županije Vesna Čavar pozvala je sve građane da se odazovu na redovne akcije darivanja krvi poručivši kako je darivanje krvi potpuno bezopasno-  za darivatelje krvi pojačane su dezinfekcijske mjere, a osoblje Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu dodatno brine o sigurnosti. 

“Hvala svim građanima koji daruju krv jer izuzetno je važno da krvi imamo dovoljno”, rekla je Čavar te obavijestila kako Klinički zavod za transfuzijsku medicinu od sutra 19. ožujka, sve aktivnosti premješta u Sveučilišni Kampus u zgradu preko puta Građevinskog fakulteta (Ulica Radmile Matejčić 2), zbog sigurnosti darivatelja i reorganizacije zdravstvenog sustava. Radno vrijeme bit će ponedjeljkom, utorkom i petkom od 08 do 15 sati te srijedom i četvrtkom 08 do 19 sati.

Broj za psiho- socijalnu pomoć

Ravnateljica je također izvijestila kako je Društvo Crvenog križa uspostavilo broj za psiho-socijalnu pomoć na broju 099 661 4706 na koji će se javljati osobe koje su educirane za pružanje psiho- socijalne pomoći i krizno komuniciranje koji će pomoći ljudima u svladavanju stresa i lakšeg nošenja sa situacijama i samoizolacijom. Telefon je dostupan svaki dan od 12 do 22 sata.

Za kraj je izvijestila kako je pojačana briga o starijim i nemoćnim osobama. Kako je rekla radi se o dostavi namirnica, toplog obroka i lijekova starijim osobama kojima se preporučuje ostati doma i osobama u samoizolaciji kojima nema tko pomoći. Preporuka je da osobe kojima se dostavlja hrana ili lijekovi, pred svoja vrata stave stolić ili stolicu na koju se može odložiti dostavni materijal. Svi volonteri koji idu na teren bit će dobro označeni s jaknama i znakom Crvenog križa i s tim osobama se preporučuje stupanje u kontakt.

Važno postupati po preporukama

Načelnik Stožera Boras Mandić je pozvao još jednom sve građane i poslovne subjekte da postupaju po preporukama i zahvalio cijelom zdravstvenom sektoru, ljekarnama, autoprijevoznicima, svima na granici, na savjesnom postupanju ugostiteljskih objekata, kao i novinarima na svakodnevnom informiranju.