Ostalo 4. rujan 2016.

Hrvatski olimpijski dan subotu na Kantridi

Hrvatski olimpijski dan subotu na Kantridi
Sljedeće subote, s početkom u 10 sati, na stadionu Kantrida, održat će se Hrvatski olimpijski dan, sportska manifestacija u povodu godišnjice osnutka Hrvatskog olimpijskog odbora. 

Ove godine manifestacija će djelovati pod krilaticom “Iz Rija na Kantridu“ te će u zraku  zavijoriti Olimpijska zastava zahvaljujući iskusnim članovima padobranskog kluba “Krila Kvarnera“ u čijem skoku će posjetitelji moći uživati na početku programa. Nakon pozdravnog govora i osvrta na nedavno završene Olimpijske igre u Rio de Janeiru, posjetitelji će imati priliku zaigrati na riječkom stadionu gdje će se održati natjecanje roditelja i djece te revijalno natjecanje uzvanika. Sportskim terenima prošetat će i naši olimpijci. 

Zajednica sportova PGŽ i Riječki sportski savez u suradnji s klubovima omogućuju direktan pristup brojnim sportovima, komunikaciju s malim sportašima i trenerima koji su građanima na raspolaganju u sredinama u kojima žive i rade.

Proteklih godina održavanjem HOD-a na Korzu organizatori su poticali građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje sportom, a u olimpijskoj godini stadion Kantrida na dva sata postat će mini olimpijsko selo.

Posjetitelji će tako moći prošetati stadionom na kojem je atletičarka Kvarnera, Sara Kolak trenirala za osvojeno olimpijsko zlato. Posebnost ovogodišnjeg programa je i demonstracija vodenih sportova, od 11 sati, koji će prvi put imati priliku pokazne treninge održati u moru.

Uz demonstraciju, detaljne informacije posjetitelji će moći prikupiti na postavljenim štandovima na kojima će biti dostupan i “Univerzalni vodič za upis djece u sportske klubove“, koji se može preuzeti i na  web stranicama Riječkog sportskog saveza i Zajednice sportova.

Promovirajući važnost bavljenja sportom, Klub riječkih olimpijaca i Savez školskih sportskih društava PGŽ pokrenuli su projekt “Olimpijci u školskim klupama“. Tijekom prvog  tjedna škole organizirani su posjeti osnovnim školama. Vaterpolist Samir Barać i košarkaš Aramis Naglić posjetit će Osnovnu školu Kantrida, atletičarka Vera Begić i aktualni vaterpolist sa srebrnom medaljom  iz Rija, Ivan Krapić, Osnovnu školu Gornja Vežica, a boksač Mario Šivolija i vaterpolist Zoran Roje pozdravit će učenike Osnovne škole Kozala.

Hrvatski olimpijski odbor je 2007. godine pokrenuo program pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD), čiji je cilj potaknuti građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje  sportom.     

Promičući olimpijske vrijednosti i važnosti bavljenja sportskim aktivnostima, HOD je jedinstveni naziv za nacionalnu sportsku manifestaciju koja se obilježava 10. rujna, na dan osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora.

Kao simbol mira, prijateljstva i razumijevanja, posjetitelje se poziva da odjenu bijele majice. Sportski vikend dan kasnije, u nedjelju, nastavlja se na Platku, Festivalom sportske rekreacije.