Ostalo 22. rujan 2021.

Nizom aktivnosti Opatija će obilježiti Svjetski dan turizma

Nizom aktivnosti Opatija će obilježiti Svjetski dan turizma
Sportsko- rekreacijske šetnje, kostimirana tura kroz povijest Opatije, oldtimeri i klapski koncerti ispunit će grad sadržajima tijekom tri dana, od subote do ponedjeljka. 

Svjetski dan turizma Opatija će obilježiti nizom programa koji će, u organizaciji Turističke zajednice grada Opatije, trajati od 25. do 27. rujna. Osnovni cilj ovog događanja, koje se obilježava 27. rujna diljem svijeta, jest promocija društvenih, kulturnih, političkih i ekonomskih vrijednosti turizma, kao i doprinosa koji ovaj sektor čini u domeni održivog razvoja. Ove godine, nakon dugog razdoblja obilježenog pandemijom, taj je dan posvećen utjecaju turizma na inkluzivni razvoj kroz promicanje različitosti i posebnosti svake kulture i pojedinca na našem planetu.  


Opatijski program započet će u subotu, 25. rujna. U 10 sati ispred Ville Angioline startat će aktivna šetnja, odnosno rekreativni program nordijskog hodanja. Uz doprinos zdravlju sudionika, ova će aktivnost pružiti i prigodu za razgledavanje opatijskih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Nešto ranije istog dana, od 9 sati, započet će izložba oldtimera u opatijskoj luci. Ljubitelji antiknih automobila svoja će dobro očuvana vozila posjetiteljima predstaviti kao “zagrijavanje” za Liburnia Classic Rally, tradicionalnu utrku oldtimera koja će iz luke krenuti u 10.30 sati. 


U nedjelju, 26. rujna, kulturne i povijesne posebnosti “kolijevke hrvatskog turizma” na jedinstven će način biti predstavljene kroz kostimiranu šetnju poviješću Opatije, koja će krenuti ispred Ville Angioline u 10 sati. Vođenje će se odvijati na hrvatskom i engleskom jeziku, a sudionici će tajne opatijske prošlosti otkriti uz neke od zanimljivih povijesnih ličnosti koje su u njima sudjelovale. Nakon šetnje, od 11.30 sati održat će se nastup klape Baladur u Portiću, maloj luci ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer. 


I sam Svjetski dan turizma, ponedjeljak 27. rujna, proći će u znaku klapske pjesme. Toga dana, od 19 sati, na istom mjestu održat će se glazbeni program Klape va Portiće.

“Program smo koncipirali tako da povežemo ljetne aktivnosti Opatijskog vremeplova, koje su bile izvrsno prihvaćene od posjetitelja, s jesenskim sportskim i rekreativnim aktivnostima, odnosno besplatnim vođenim šetnjama koje će se održavati svake subote do 18. prosinca. Ujedno, ovim programima istaknuli smo različite aspekte opatijske turističke ponude- njene šetnice i mogućnosti za rekreaciju, kao i kulturne i povijesne specifičnosti, što je i tema pod kojom se održava ovogodišnji Svjetski dan turizma”, kazala je direktorica TZ Opatija Suzi Petričić, istaknuvši kako su svi programi besplatni i održavaju se u skladu s epidemiološkim mjerama. 

Komentari